Merkel pohvalila Srbiju zbog Kosova i izbeglica

Izvor: Mondo, 07.Sep.2015, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel pohvalila Srbiju zbog Kosova i izbeglica

Nemačka kančelarka Angela Merkel je danas u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vucićem u Berlinu pohvalila napredak u dogovorima Beograda i Prištine i ulogu Srbije u aktuelnoj situaciji sa izbeglicama, saopštila je nemačka vlada.

Foto: Beta/Xinhua/Zhang Fan

Kako se ističe u saopštenju, centralna tema razgovora premijera Vučića i kancelarke Merkel u Berlinu bila je perspektiva Srbije za pristup >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Evropskoj uniji i evropska politika prema izbeglicama.

Merkel i Vučić su, dodaje se, naglasili status Srbije kao zemlje sigurnog porekla, a nemački kancelar je, u vezi sa pristupom Srbije EU, pohvalila to što je "u razgovorima sa Kosovom postignut značajan, suštinski napredak".

"Srbija je zemlja sigurnog porekla", rekla je Merkelova, ukazujući na status Srbije kao EU-kandidata.

Mereklova i Vučić su, kako se naglašava, bili istog mišljenja u vezi sa tim da građani Srbije nemaju razloga da traže azil u Nemačkoj.

Što se tiče odnosa Srbije prema EU, Merkelova je tu pokazala uverenost i zahvalila se kod svog gosta što su "u razgovorima sa Kosovom postignuti značajan, suštinski napredak.

U saopštenju se napominje da su se prošle nedelje Beograd i Priština dogovorili "o integraciji srpske manjine na severu Kosova" i dodaje da je Merkelova te odluke, a u vezi sa "skorim pristupnim pregovorima Srbije sa EU" označila kao "veoma hrabar i važan impuls".

"Merkel je pohvalila i ulogu Srbije u aktuelnoj situaciji u vezi sa izbeglicama u kojoj je zemlja savladala velike izazove", kaže se u saopštenju i dodaje da je Srbija veoma pogođena činjenicom da izbeglice preko Grčke dolaze iz EU i na srpsko-mađarskoj granici ponovo ulaze u EU.

U saopštenju se podseća i da već više meseci jedan veiki deo izbeglica sa bliskog istoka i Grčke ide preko Makedonije i Srbije ka Mađarskoj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Angela Merkel pohvalila Srbiju

Izvor: Blic, 07.Sep.2015

Nemačka kančelarka Angela Merkel je danas u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vucićem u Berlinu pohvalila napredak u dogovorima Beograda i Prištine i ulogu Srbije u aktuelnoj situaciji sa izbeglicama, saopštila je nemačka vlada...Kako se ističe u saopštenju, centralna tema razgovora premijera...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.