Lokalni izbori u Španiji: Podemos pobeđuje u Madridu i Barseloni

Izvor: Blic, 24.Maj.2015, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori u Španiji: Podemos pobeđuje u Madridu i Barseloni

Na današnjim lokalnim izborima u Španiji, najviše građana glasalo je za vladajuća Narodnu partiju, ali je ta stranka izgubila apsolutnu većinu u svojim uporištima Madridu i Valensiji, rezultati su anketa po izlasku sa glasačkih mesta.

S druge strane, koalicija koja podržava partiju "Podemos" (Možemo) izgleda da pobeđuje u Madridu i Barseloni, pokazuju ankete na biralištima.

Na današnje izbore gleda se i kao na najavu onoga što Španiju može da očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na opštim izborima krajem ove godine.

U Španiji su danas održani lokalni izbori, na kojima je 34,5 miliona birača, od 46,5 miliona stanovnika, glasalo za predstavnike u gradskim i regionalnim parlamentima. Birališta, koja su bila otvorena od jutros u 9.00 sati po lokalnom vremenu, zatvorena su u 20.00, a prvi rezultati očekuju se oko 22.30.

Lideri političkih partija glasali su rano jutros, a izlaznost u 14.00 sati bila je oko 35 odsto, što je gotovo ista stopa izlaznosti kao i na izborima 2011. godine.

Uz oko 30 odsto neodlučnih, koliko je bilo prema rezultatima anketa uoči glasanja, rezultat je neizvestan, ali je jedno sigurno - Španci žele promene.

Španci biraju predstavnike u više od 8.100 gradskih skupština i u parlamente u 13 od 17 španskih regiona.

Uprkos neizvesnosti konačnog ishoda, svi znaju da stvari neće biti kao pre. Ovi regionalni i opštinski izbori mogli bi da najave kraj dvopartijskog sistema koji je dominirao u Španiji gotovo četiri decenije.

Na ove izbore gleda se i kao na najavu onoga što Španiju može da očekuje na opštim izborima krajem ove godine.

Građanska partija bliska španskim biznismenima i radikalna ljevičarska grupa "Mi možemo" deluju kao nacionalne stranke tek od prošle godine, ali građani u njima vide dobrodošlo osveženje.

Prema anketi Centra za sociološka istraživanja, Narodna partija premijera Marijana Rahoja mogla bi da osvoji najviše glasova, ali i da izgubi većinu u 11 od 13 regiona.

I dok ništa ne ukazuje da bi Španija mogla da sledi primer Grčke, gde su na vlasti radikalna levica i nacionalisti - "Građani" i "Mi možemo" bi svakako mogli da budu jezičak na tasu u mnogim gradovima i regionima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španija: Ništa od "zemljotresa"

Izvor: B92, 24.Maj.2015

Na lokalnim izborima u Španiji najviše građana glasalo je za vladajuću Narodnu partiju, rezultati su anketa po izlasku sa glasačkih mesta, preneo je Rojters...Međutim, ta stranka je izgubila apsolutnu većinu u svojim uporištima Madridu i Valensiji...S druge strane, koalicija koja podržava partiju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.