Kurc besan: Ko ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU

Izvor: B92, 07.Maj.2019, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc besan: Ko ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je odluku o anuliranju lokalnih izbora u Istanbulu.

On je naglasio da onaj koji ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU.

Zatražio je konačan prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom.

Takođe je kazao da je neophodno da se EU pošteno ophodi prema Turskoj, koja se već godinama sve većim koracima udaljava od Unije i više ne ispunjava uslove za pristupne pregovore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
„Još uvek postoje snažna sistematska ograničenja slobode izražavanja i štampe“, kritikovao je Kurc.

Odluka da se ponište rezultati izbora za gradonačelnika Istanbula, na kojima je izgubio kandidat predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nije transparentna i ne može se razumeti, izjavio je danas šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

"Odluka Vrhovne izborne komisije da poništi lokalne izbore u Istanbulu i naredi da se oni ponove, s naše tačke gledišta, nije ni transparentna ni razumljiva", rekao je Mas.

On je naglasio da je isključivo na turskim biračima da odluče o tome ko će sedeti u kancelariji gradonačelnika i ukazao na važznost osnovnih demokratskih principa i transparetnih izbornih pravila, preneo je Rojters.

Prethodno je austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao odluku o anuliranju lokalnih izbora u Istanbulu i poručio da onaj koji ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU.

Turska Vrhovna izborna komisija poništila je rezultate lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je pobedio lider opozicije Ekrem Imamoglu.

Komisija je zakazala ponovljene izbore u Istanbulu za 23. juni, rekao je predstavnik vladajuće AKP stranke Redžep Ozel.

Na sednici Komisije prihvaćena je žalba Stranke pravde i razvoja predsednika Tajipa Redžepa Erdogana na određene nepravilnosti tokom izbornog proceesa u Istanbulu 31. marta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je kontroverzno poništavanje lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je pobedila opozicija i ocenio da je to "najbolja odluka".

"Smatramo da je takva odluka najbolja za jačanje naše odlučnosti da svoje probleme rešavamo u okvirima demokratije i prava i pustimo da narodna volja presudi", rekao je Erdogan u obraćanju poslanicima svoje partije.

Izborna komisija je juče odlučila da poništi izbore u Istanbulu, održane 31. marta. Na njima je pobedio zajednički kandidat opozicije Ekrem Imamoglu.

Opozicija je odluku izborne komisije nazvala "pučem", budući da je doneta nakon što su se Erdogan i njegova konzervativna Partija pravde i razvoja žalili na "ogromne neregularnosti".

Stanovnici Istanbula ponovo će glasati 23. juna.

Erdogan je danas odbacio kritike opozicije.

"Elementi koje smo izneli su veoma čvrsti (...) i nije ih moguće pobiti. Iskreno verujemo da su izbori bili obeleženi organizovanim zloupotrebama", rekao je on.

Ponavljanje izbora, prema Erdoganu, "ukloniće sumnju" u izborni postupak u Istanbulu i "ojačati demokratiju".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KURC OŠTRO! TRAŽI PREKID PREGOVORA SA TURSKOM: Ko ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u Evropi!

Izvor: Kurir, 07.Maj.2019

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je odluku o anuliranju lokalnih izbora u Istanbulu ističući da onaj koji ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU.

Nastavak na Kurir...

Kurc ljut na Tursku: Ko ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2019

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je odluku o anuliranju lokalnih izbora u Istanbulu i poručio da onaj ko ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU...Takođe je rekao da je neophodno da se EU pošteno ophodi prema Turskoj, koja se već godinama sve većim koracima udaljava...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.