Kemp Dejvid: Serija samita posvećena finansijskoj krizi u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kemp Dejvid: Serija samita posvećena finansijskoj krizi u svetu

VAŠINGTON - Američki predsednik i evropski lideri podržali su u Kemp Dejvidu ideju o održavanju serije samita posvećenih finansijskoj krizi u svetu, a prvi takav sastanak na vrhu bio bi održan posle predsedničkih izbora u SAD zakazanih za 4. novembar.

Predsednik SAD Džordž Buš, njegov francuski kolega Nikola Sarkozi, kao i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso dogovorili su se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će o tome naredne nedelje razgovarati i sa ostalim svetskim liderima "sa ciljem da se započne serija samita posvećenih problemima sa kojima je suočena svetska privreda".

Američki predsednik je ponudio da bude prvi domačin takvog samita. Kako se navodi u saopštenju iz Bele kuće, prvi takav samit na nivou šefova vlada biće održan u SAD "ubrzo nakon američkih izbora".

Portparol Bele Kuće, Toni Frato izneo je mogućnost da se prvi sastanak održi u novembru, na čemu insistira francuski predsednika čija zemlja do 1. januara predsedava EU.

"Mislim da je razmuno da očekujemo da se takav sastanak održi u novembru", rekao je Frato dodajući da je Sarkozi izneo ideju da se prvi samit održi u Njujorku, gde je kako je rekao, kriza i počela.

U ranijim izjavama Sarkozi je tražio reformu sadašnje međunarodne finansijske arhitekture koja je uspostavljena posle Drugog svetskog rata na konferencije u Breton Vudsu 1944. godine.

"Sastanak u Breton Vuds je trajao tri sedmice uz učešće 44 zemlje, u vreme kada je broj država u svetu bio manji", kratko je prokomentarisao portparol Bele kuće.

Frato, međutim, nije želeo da navede koliko će država učestvovati na prvom samitu, dodajući samo da na sastanku neće učestvovati samo države članice Grupe 8 najrazvijenijih zemalja sveta.

Japanski ministar finansija izjavio je da je njegova zemlja spremna da učestvuje u pripremama samita, pod uslovom da se na tim sastancima usvoji snažan akcioni plan za rešavanje krize koja je pogodila finansijska tržišta u svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.