Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Feb.2016, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron krenuo u političku bitku za ostanak Britanije u EU

Britanski premijer Dejvid Kameron krenuo je danas u političku bitku da ubedi Britance da 23. juna na referendumu glasaju za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji (EU), javile su svetske agencije.

Kameron je u televizijskom intervjuu rekao da je jedino dobrim odnosima sa susedima, partnerima i prijateljima, moguće bolje se suočiti sa izazovima počev od Rusije do džihadista iz Islamske države na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Bliskom istoku.

"Kako možemo da ostanemo jaki ako u svetu, na istoku, imamo (ruskog predsednika Vladimira) Putina, a na jugu Islamsku državu? Jaki smo jedino ako smo u dobrim odnosima sa susedima, partnerima i prijateljima", rekao je Kameron.

Lideri EU i Kameron postigli su u petak uveče u Briselu dogovor o ostanku Velike Britanije u EU. Britanski premijer je odmah posle dogovora saopštio da će obećani referendum o tom pitanju biti održan 23. juna.

Kameron, čija Konzervativna partija ima snažno evroskeptično krilo, rekao je da će ministri i drugi zvaničnici moći sami da odluče da li će se zalagati za ostanak ili za izlazak iz EU.

Nekoliko britanskih ministara je najavilo podršku Kameronu o ostanku zemlje u EU. Međutim, najveća nepoznanica za sada je kako će se opredeliti uticajni torijevac, gradonačenik Londona Boris Džonson, koji je prethodnih meseci naginjao evroskepticima.

Džonsonov konačni stav, kako su preneli britanski mediji, očekuje se već tokom dana.

Ministarka untrašnjih poslova Tereza Mej, mada se spekulisalo da je za Bregzit, potvrdila je da podržava dogovor koji je Kameron postigao. I ministarka za međunarodni razvoj Džastin Grining, koja je takođe bila spominjana kao mogući zagovornik izlaska, podržala je Kamerona.

Za ostanak u EU će verovatno biti i ministar spoljnih poslova Filip Hamond, ministar zdravlja Džeremi Hant, ministarka obrazovanja Niki Morgan i ministar saobraćaja Patrik Meklohlin.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kameron: Kako da budemo jaki pored Putina i ID?

Izvor: B92, 21.Feb.2016

London -- Britanski premijer Dejvid Kameron krenuo je u političku bitku da ubedi Britance da 23. juna na referendumu glasaju za ostanak Velike Britanije u EU...Kameron je u televizijskom intervjuu rekao da je jedino dobrim odnosima sa susedima, partnerima i prijateljima, moguće bolje se suočiti sa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.