Iznošenje završnih rieči u procesu protiv generala Ratka Mladića

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2016, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznošenje završnih rieči u procesu protiv generala Ratka Mladića

Pred Haškim tribunalom sutra počinje iznošenje završnih reči tužilaštva i odbrane, kojima će biti okončano suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Iznošenje završnih reči trajaće do 15. decembra, pri čemu će tužioci imati prilku da iznesu svoje argumente do 7. decembra, a potom će odbrana izneti svoju završnu reč od 9. do 13. decembra.

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmeniće 15. decembra, dok bi prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine.

Mladićev advokat Branko Lukić rekao je ranije da se odbrana nada da će uspeti da pobije navode tužbe u završnoj reči pred Haškim tribunalom i da dokaže da general Ratko Mladić nema nikakvih dodirnih tačaka sa bilo kojim zločinom u BiH 90-ih godina.

Lukić kaže da ima strah da će, uprkos iznesenim novim dokazima, među kojima i u slučaju i Srebrenice i Markala, sudsko veće jednostavno uzeti presuđene činjenice iz predmeta gde ti dokazi nisu izvedeni.

- Tako da je vrlo teško promeniti bilo šta ovde u Hagu. Skeptičan sam. Radim godinama, ali borimo se protiv te međunarodne nepravde. Radimo sve što možemo i više nego što možemo - rekao je Lukić.

On je naveo da je relativno dosta vremena prošlo od izricanja ranijih presuda, ali da će jedna od tema odbrane u završnoj reči biti da general Mladić nije dobio pravično suđenje, pre svega, što mu sude dvojica sudija koja su ga već osudila u nekim drugim predmetima, u kojima on uopšte nije bio učesnik.

- Dakle, mi ćemo i dalje na tome da insistiramo, iako su naši podnesci u tom pravcu odbijeni. Naravno, mi se sa tim nikada nećemo složiti i uvek ćemo tvrditi da general Mladić nije dobio fer suđenje. To će biti istaknuto već u uvodnom delu - rekao je Lukić.

On je podsetio da je odbrana u svom završnom podnesku istakla nedostatke u iznošenju dokaza Haškog tužilaštva u odnosu na Srebrenicu, te da su izvedeni novi dokazi na osnovu kojih se može zaključiti da su gubici kolone muslimanske 28. divizije takozvane Armije BiH u borbama prilikom proboja iz Srebrenice iznosili oko 6.000 ljudi.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012. godinu dana nakon što je on, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Iznošenje završnih reči počeće sutra u 9.30 časova.

SRNA

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Završne reči u procesu protiv generala Ratka Mladića - UŽIVO

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2016, 10:45

Pred Haškim tribunalom danas počinje iznošenje završnih reči tužilaštva u procesu protiv generala Ratka Mladića.. . Iznošenje završnih reči tužilaštva trajaće do 05. do 7. decembra, a potom će odbrana izneti svoju završnu reč od 9. do 13. decembra.. . Svako iznošenje završnih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.