Italije odbila Trampa: Ne pristajemo!

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jul.2018, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italije odbila Trampa: Ne pristajemo!

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je danas da Italija nije pristala ni na kakve dodatne finansijske obaveze prema NATO, uprkos pritiscima predsednika SAD Donalda Trampa koji je tražio da se članice obavežu da će izdvajati četiri odsto svog BDP-a za Alijansu.

- Italija je nasledila obaveze kada je reč o izdvajanjima koje nismo menjali. Tako da nema dodatnih izdvajanja - rekao je Konte na konferenciji za novinare posle samita >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << NATO.

On je ipak dodao da je legitimno pitanje bolje raspodele izdvajanja za vojnu alijansu, prenosi AP. Konte je priznao i da je pitanje disbalansa u izdvajanjima članica za NATO realno.

- Moramo da shvatimo da se NATO vremenom promenio. Nastao je pre 70 godina. Njegov poziv, karakteristike, organizaciona struktura i operativna strategija su se promenili. I s pravom SAD kažu da je NATO više fokusiran na evropsku odbranu i interese i da se ne čini srazmernim da se zadrži ovaj vid doprinosa - rekao je italijanski premijer.

Konte tvrdi da nije čuo Trampove pretnje da će se Vašington povući iz Alijanse, kako su preneli neki mediji.

- Svojim ušima nisam čuo Trampove pretnje da će napustiti NATO, tako da ne mogu da potvrdim tu informaciju. Ako je nešto rekao sa strane, ja to ne znam - rekao je italijanski premijer.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.