Islamisti zakazali proteste, Egipat na rubu građanskog rata

Izvor: Blic, 16.Avg.2013, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamisti zakazali proteste, Egipat na rubu građanskog rata

Islamisti u Egiptu zakazali su za danas, posle molitve petkom, nove proteste u Kairu, egipatska vojska rasporedjuje snage oko "vitalnih postrojenja," a medjunarodna zajednica apeluje na sve strane u Egiptu da pokažu uzdržanost.

Svetski mediji ocenjuju da je Egipat na rubu gradjanskog rata i upozoravaju da bi krvavi sukobi u toj zemlji mogli da potraju godinama.

Juče je tim povodom održana sednica Saveta bezbednosti UN (SB UN) a danas je iz kabineta visoke predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU za spoljnu politiku i bezbednost saopšteno da će se ministri spoljnih poslova EU sastati u ponedeljak, 19. avgusta kako bi razgovarali o krizi.

Ambasadorka Argentine, zemlje koja ovog meseca predsedava SB UN, Marija Kristina Perseval pozvala je sve strane u Egiptu na "maksimalnu uzdržanost".

Perseval je saopštila da Savet bezbednosti žali zbog poginulih u Kairu i poziva na okončanje nasilja i "nacionalno pomirenje".

Više od 600 ljudi ubijeno je kada su u sredu egipatske snage bezbednosti razbijale protestne kampove pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Mohameda Morsija.

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel planiraju da danas u 13:00 časova razgovaraju telefonom o krizi u Egiptu, otkrili su francuski diplomatski izvori.

Oland je juče upozorio na opasnost od "gradjanskog rata" u Egiptu, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus je izjavio da eskalacija nasilja u Egiptu može da koristi radikalnim grupama i apelovao na strane u sukobu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se smanjile tenzije.

SAD su upozorile su svoje gradjane da ne putuju u Egipat, a da oni koji su već tamo napuste zemlju.

Takodje, posebno se upozoravaju žene da ne prilaze protestnim okupljanjima zbog opasnosti da budu seksualno napastvovane.

Nemačka je proširila upozorenje turistima za putovanje za Egipat, tako da se ono sada odnosi i na letovališta na Crvenom moru a ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger najavio je da će dva službenika njegovog ministarstva biti upućena u turističke centre Ssarm el Ssejk i Hurgadu kako bi procenili bezbednosno stanje.

Posle procene službenika biće odlučeno da li će se upozorenje na putovanje u Egipat proširiti i na te regione.

Posle najnovije eskalacije nasilja u Egiptu, u Srbiji se nije povećao broj otkazanih aranžmana za letovanje u toj zemlji, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turistickcih agencija JUTA, Aleksandar Seničić.

Otkazuje se od 10 do 15 odsto uplaćenih aranžmana, što je prosek od kada su nemiri uopšte počeli, precizirao je on i dodao da šest agencija u Srbiji, članica Jute, organizuju letovanja u Egiptu.

U Egiptu, u ovom trenutku, prema njegovim rečima boravi izmedju 650 i 700 turista iz Srbije i oko 50.000 iz drugih zemalja. U slučaju da se situacija pogorša, postoji plan evakuacije.

Egipatske vlasti su saopštile da bi izjava američkog predsednika Baraka Obame kojom osudjuje nasilje vojske prema islamistima mogla da "ohrabri nasilne naoružane grupacije".

"Predsedništvo strahuje da bi izjave koje nisu bazirane na činjenicama mogle da ohrabre nasilne naoružane grupacije", navodi se u reagovanju na jučerašnju Obaminu osudu nasilja u Egiptu.

Vlada u Kairu je dodala da "ceni zabrinutost SAD u vezi situacije u Egiptu, ali želi da razjasni da je Egipat suočen sa terorističkim delovanjem usmerenim protiv državnih institucija i infrastrukture od ključne važnosti".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Egipat na rubu građanskog rata

Izvor: Akter, 16.Avg.2013

Islamisti u Egiptu zakazali su za danas nove proteste u Kairu, egipatska vojska raspoređuje snage oko "vitalnih postrojenja"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.