Irak: Pobeda za demonstrante, odobren novi izborni zakon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Dec.2019, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Pobeda za demonstrante, odobren novi izborni zakon

Irački parlament odobrio je danas novi izborni zakon, što je bio ključni zahtev demonstranata kako bi se izbori učinili poštenijim.

Međutim, kako prenosi Rojters, politička blokada u zemlji i dalje onemogućava da se reši pitanje izbora privremenog premijera, zbog čega Iraku prete novi nemiri.

Novi izborni zakon omogućiće glasačima da pojedinačno biraju poslanike, a ne preko stranačkih lista. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Zakon će, takođe, omogućiti da svaki poslanik predstavlja određenu izbornu jedinicu, a ne da grupa poslanika predstavlja cele pokrajine.

Demonstranti su, pored novog izbornog zakona, tražili uklanjanje celokupne političke klase i imenovanje nezavisnog premijera, koji nije član nijedne partije.

U Iraku se od 1. oktobra održavaju masovni protesti čiji učesnici traže promenu političkog sistema jer smatraju da je duboko korumpiran i da drži većinu Iračana u siromaštvu.

Više od 450 osoba je do sada stradalo u protestima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pobeda demonstranata u Iraku

Izvor: B92, 24.Dec.2019

Bagdad -- Irački parlament odobrio je u utorak novi izborni zakon, što je bio ključni zahtev demonstranata kako bi se izbori učinili poštenijim...Međutim, kako prenosi Rojters, politička blokada u zemlji i dalje onemogućava da se reši pitanje izbora privremenog premijera, zbog čega Iraku prete...

Nastavak na B92...

Irački parlament odobrio novi izborni zakon

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Dec.2019

Irački parlament danas je odobrio novi izborni zakon koji ima za cilj da vanstranačkim kandidatima za poslanike omogući bolje šanse za osvajanje mandata u parlamentu. Novim zakonom će se svaka od 18 provincija zemlje promeniti u nekoliko izbornih jedinica u kojima će se na 100.000 ljudi birati...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.