Eroglu izabran za novog predsednika severnog Kipra

Izvor: Blic, 18.Apr.2010, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eroglu izabran za novog predsednika severnog Kipra

Konzervativni kandidat Derviš Eroglu izabran je danas u prvom krugu za novog predsednika nepriznatog turskog dela Kipra, saopštila je izborna komisija na osnovu gotovo u potpunosti prebrojanih glasova.

Prema rezultatima objavljenim na vebsajtu Izborne komisije turskog severnog dela Kipra, na osnovu 98,5 odsto prebrojanih glasova, Derviš Eroglu osvojio je 50,3 odsto glasova a dosadašnji predsednik Mehmet Ali Talat 42,8 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odsto glasova.

Strahuje se da bi rezultati izbora mogli da utiču na budućnost ujedinjenja Kipra, pošto je odlazeći predsednik Mehmet Ali Talat pristalica ujedinjenja ostrva, dok se Eroglu zalaže za formiranje dve nezavisne države.

Kipar je podeljen od 1974. godine posle turske vojne intervencije na severu ostrva. Severni, turski deo Kipra nije priznala međunarodna zajednica.

Drugi krug izbora sada nije potrebno održati pošto je jedan kandidat osvojio više od 50 odsto glasova. Izlaznost na izborima je, prema izbornoj komisiji, bila oko 75 odsto.

Iako je jasno bilo da Eroglu vodi na izborima, bilo je do samog kraja neizvesno da li će osvojiti 50 odsto glasova potrebnih da pobedi u prvom krugu.

Pobeda Eroglua (72), koji je u više navrata bio predsednik vlade, dočekana je sa oduševljenjem meu njegovim pristalicama u sedištu njegove stranke u Nikoziji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eroglu novi predsednik severnog Kipra

Izvor: Mondo, 18.Apr.2010

Konzervativni kandidat Derviš Eroglu izabran je danas u prvom krugu za novog predsednika nepriznatog turskog dela Kipra.

Nastavak na Mondo...

Eroglu izabran za novog predsednika severnog Kipra

Izvor: Glas javnosti, 19.Apr.2010, 07:11

NIKOZIJA - Konzervativni kandidat Derviš Eroglu izabran je juče u prvom krugu za novog predsednika nepriznatog turskog dela Kipra, saopštila je izborna komisija na osnovu gotovo u potpunosti prebrojanih glasova...Prema rezultatima objavljenim na vebsajtu Izborne komisije turskog severnog dela Kipra,...

Nastavak na Glas javnosti...

Eroglu predsednik severnog Kipra

Izvor: B92, 19.Apr.2010

Beograd -- Novi predsednik severnog, turskog dela Kipra je konzervativac Derviš Eroglu. Prema rezultatima izborne komisije, Eroglu je osvojio 50,38 odsto glasaova... Njegov protivkandidat, dosadašnji predsednik kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat, osvojio je 42,85 odsto glasova. Turski premijer Tajip...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.