Erdogan poručio EU: Saberite se jednom zasvagda

Izvor: RTS, 10.Okt.2019, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan poručio EU: Saberite se jednom zasvagda

Oštrom porukom turski predsednik Redžep Tajip Erdogan brani vojnu operaciju "Izvor mira" i Evropskoj uniji koja, kako kaže, nikada nije bila iskrena prema Turskoj poručuje da se sabere jednom zasvagda.
Odbacujući sve kritike, turski predsednik Evropskoj uniji preti da će joj poslati izbeglice ukoliko tursku vojnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << operaciju oceni kao okupaciju.

"Evropska unijo, saberi se jednom zasvagda! Ponoviću – ukoliko Evropa bude rekla da je naša vojna operacija okupacija, mi ćemo otvoriti vrata i poslati vam tri miliona i šeststo hiljada izbeglica", istakao je Erdogan.
Obraća se i Saudijskoj Arabiji i Egiptu koji, prema njegovim rečima, nisu pošteni.
"Saudijska Arabijo, pogledaj se u ogledalo. Ko je doveo Jemen u ovo stanje. Egipat ne sme da pisne. Egipat je ubica demokratije", naglasio je Erdogan.
Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštila je da desetine hiljada civila u Siriji pokušavaju da pobegnu od borbi i traže bezbednost zbog turske ofanzive na to područje.

U Savetu bezbednosti rasprava iza zatvorenih vrata. Predstavnik Nemačke, jedne od zemalja koja je sastanak tražila, strahuje da će turska ofanziva u Siriji destabilizovati ceo region.
"Turska ofanziva sada može da izazove novu humanitarnu katastrofu i novi izbeglički talas. Zato pozivamo Tursku da prekine vojne operacije i svoje interese reši na miran način", naveo je Jirgen Šulc, zamenik nemačkog ambasadora u UN.
Donald Tramp preko Tvitera poručuje da pokušava da okonča rat bez kraja i da razgovara sa obe strane. Međutim, ukoliko Turska ne bude igrala po pravilima, pogodiće je snažno finansijski i sankcijama.
Izrael upozorava da je u toku etničko čišćenje Kurda. Premijer Benjamin Netanjahu preko Tvitera najavljuje humanitarnu pomoć galantnom kurdskom narodu.
Turska je drugog dana ofanzive na kurdske snage u Siriji osvojila zacrtane mete. Pogođen je 181 cilj istočno od reke Eufrat.
Ankara je zadovoljna kako napreduje vojna operacija "Izvor mira" koja će, objašnjava Erdogan, podržati teritorijalni integritet Sirije tako što će suzbiti kurdsku kontrolu na severoistoku zemlje. Do sada je ubijeno 109 kurdskih boraca.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.