Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Apr.2020, 12:30

EU zvanično imenovala Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog

Evropski savet imenovao je danas Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana.

Lajčak će odmah preuzeti funkciju, a njegov mandat trajaće 12 meseci, saopštio je Evropski savet.

Zadatak novog specijalnog predstavnika biće da postigne "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", da unapredi dobrosusedske odnose i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu, "pomažući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << im da prevaziđu nasleđe prošlosti".

Njegova uloga biće i da doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Lajčak je bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2017/2018. godine. Od 2007. do 2009. je bio Specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Haradinaj: Imenovanje Lajčaka usporava proces

Izvor: B92, 03.Apr.2020

Ramuš Haradinaj ocenio je danas da Evropska unija usporava proces imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine..."U fazi velikog finala i vodeće uloge SAD, EU usporava proces", napisao je Haradinaj na svom nalogu na Tviteru...Savet EU imenovao je danas...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.