EU oduzima Poljskoj pravo glasa u EU, Varšava gubi milijarde?

Izvor: RTS, 20.Dec.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU oduzima Poljskoj pravo glasa u EU, Varšava gubi milijarde?

Evropska komisija bi mogla danas da pokrene proces oduzimanja Poljskoj pravo glasa u EU, javlja "Rojters" pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU. Ističe se da bi Varšava mogla, uz to, da izgubi milijarde evra pomoći koju prima iz fondova Unije.
Britanska agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodi da ova najava stiže u trenutku kada kulminiraju višemesečne napetosti između Brisela i Varšave.

Rojters navodi da bi se ovde radilo o potezu bez presedana, u kojem bi Evropska komisija mogla da se pozove na Član 7 Lisabonskog sporazuma EU kako bi kaznila Varšavu zbog kršenja pravila Unije koja se tiču ljudskih prava i demokratskih vrednosti.
"Ukoliko poljska vlada ne odloži ove reforme sudstva, nećemo imati drugog izbora osim da pokrenemo Član 7", rekao je zvaničnik EU uoči današnjeg sastanka Evropske komisije, na kojem će jedna od tema biti reforme u Poljskoj.
Navodi se da je novoizabrani premijer Mateuš Moravijecki izjavio prošle nedelje u Briselu da je "odluka već doneta", kao i da je zamenik predsednika Evropske komisije Frans Timermans upozorio u julu Poljsku da je "opasno blizu" tome da se suoči sa sankcijama.
Rojters navodi da bi takva kazna Varšavi ipak mogla da bude blokirana, pošto će se Mađarska, najbliži saveznik Poljske u EU, verovatno snažno tome usprotiviti.
Navodi se da bi, ako se ipak sve vlade EU budu usaglasile, Poljskoj moglo da bude suspendovano pravo glasa u EU, a uz to bi mogla da izgubi milijarde evra pomoći iz Unije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KULMINACIJA TENZIJA Brisel danas ODUZIMA pravo glasa Poljskoj, Varšava GUBI MILIJARDE?

Izvor: Blic, 20.Dec.2017

Evropska komisija mogla bi danas da pokrene proces oduzimanja Poljskoj prava glasa u EU, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog EU zvaničnika i dodaje da bi Varšava mogla, uz to, da izgubi milijarde evra pomoći koju prima iz fondova Unije...Agencija navodi da ova najava stiže u trenutku kada...

Nastavak na Blic...

EK upozorila Poljsku zbog kršenja ljudskih prava

Izvor: VOA, 21.Dec.2017, 03:41

Evropska komisija je pokrenula proceduru nezapamćenu u svome postojanju prema Poljskoj. Pozvala se na član 7 Lisabonskog sporazuma, koji nikada do sada nije aktiviran, a koji predvidja disciplinske mjere poput ukidanja prava glasa članici koja krši ljudska prava svojih gradjana. Varšava ima tri...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.