EP o ubistvu Flojda i protestima: Građani imaju pravo da beleže postupke policije

Izvor: RTS, 19.Jun.2020, 23:21

EP o ubistvu Flojda i protestima: Građani imaju pravo da beleže postupke policije

U našim društvima nema mesta za rasizam i diskriminaciju, poručili su evroposlanici, pozivajući Evropsku uniju da zauzme snažnu i odlučnu poziciju protiv rasizma, nasilja i nepravde.
Sa 493 glasa "za" i 104 "protiv" usvojena je rezolucija kojom Evropski parlament "snažno osuđuje užasnu smrt Džordža Flojda" u Sjedinjenim Državama, kao i slična ubistva širom sveta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Evroposlanici su pozvali američke vlasti da se suoče sa rasizmom i nejednakostima i kritikovali su odnos policije prema demonstrantima i novinarima. Kritikovali su i pretnje Donalda Trampa da će upotrebiti vojsku, kao i njegovu "zapaljivu retoriku".
Parlament je podržao masovne proteste protiv rasizma i diskriminacije širom sveta i osudio "belu supremaciju u svim njenim formama".
Poslanici su osudili vandalizam i uništavanje lične i javne imovine od strane nasilnih demonstranata.
U rezoluciji se traži i da se javno osudi kada se neproporcionalno koristi sila tokom sprovođenja zakona.
"Korišćenje sile od strane vlasti uvek mora da bude po zakonu, proporcionalno, nužno i kao poslednja opcija", naveli su poslanici ističući da građani imaju pravo da beleže nasilje policije i da se to koristi kao dokaz.
Priznati greške iz prošlostiEvropske institucije i države članice treba zvanično da priznaju da su nepravde i zločin protiv čovečnosti počinjeni u prošlosti protiv ljudi crne i drugih rasa i Roma, piše u rezoluciji.
Evroposlanici smatraju da borba protiv diskriminacije mora da bude prioritet EU.
Poručuju i da rasistički i ksenofobni govor nije zaštićen slobodom izražavanja, i izražavaju žaljenje što političari u svetu koriste govor kojim se izvrću istorijske, statističke i naučne činjenice i retorika koja ima eho totalitarne propagande, rasizma, antisemitizma i mržnje prema manjinama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"CRNI ŽIVOTI VREDE" Flojdova smrt odjeknula do Evropskog parlamenta, usvojna rezolucija o osudi rasizma

Izvor: Blic, 20.Jun.2020, 11:38

Evropski parlament izglasao je rezoluciju "crni životi vrede" kao odgovor na proteste za rasnu pravdu koji su se proširili Evropom posle smrti Džordža Flojda u Mineapolisu 25. maja, tokom privodjenja, objavio je Juronjuz.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.