Dogovor o Bregzitu je postignut, a šta to znači za Severnu Irsku

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o Bregzitu je postignut, a šta to znači za Severnu Irsku

Evropska unija i Velika Britanija postigle su novi sporazum o Bregzitu, kojim je uređeno i pitanje Severne Irske, koje je bilo tačka spoticanja tokom pregovora.
Prema novom sporazumu koji je danas postignut u Briselu, pitanje Severne Irske sadrži četiri ključna elementa, a dva su o propisima i carini.

Severna Irska će ostati usklađena sa propisima o jedinstvenom tržištu robe. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Provere će se odvijati u lukama i aerodromima u Severnoj Irskoj, a ne na granici.
Odgovornost za primenu pravila EU u Severnoj Irskoj imaće vlasti Velike Britanije.
Kada je reč o carinama, Severna Irska će ostati deo britanske carinske zone.
To znači da će biti uključena u sve buduće trgovinske sporazume koje britanska vlada bude sklapala nakon Bregzita. 
Severna Irska će, međutim, biti i ulazna tačka u jedinstvenu evropsku carinsku zonu.
Na robu koja iz Velike Britanije ulazi u Severnu Irsku biće primenjene britanske carine, sve dok ta roba nije namenjena transportu izvan granice.
Za robu koja može da uđe na jedinstveno tržište, Velika Britanija će u ime EU naplaćivati evropske tarife.
Period tranzicije trebalo bi da traje do kraja 2020. godine, pišu mediji.
Irska Demokratska unionistička partija (DUP) saopštila je, međutim, da ne želi da prihvati sporazum. Glasovi DUP-a ključni su za izglasavanje postignutom sporazuma u britanskom parlamentu.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Premijer Irske pozdravio novi sporazum o Bregzitu

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2019

Irski premijer Lio Varadkar pozdravio je novi sporazum o Bregzitu koji su danas postigli Evropska unija i Velika Britanija...Varadkar je na Tviteru naveo da novi sporazum o razlazu omogućava Velikoj Britaniji da napusti EU "na uređen način", navodi Asošiejted pres...On je ocenio da je sporazum dobar...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.