Izvor: Press, 30.Jan.2013, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik šurovao sa Sanaderom?

Pravnik iz Beograda Darko Trifunović i novinar istraživač iz Zagreba Domagoj Margetić podneli su danas Specijalnom tužilaštvu za organizirani kriminal republike Srbije krivičnu prijavu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nezakonitog izvlačenja novca iz javnih sredstava Republike Srpske i organiziovanog pranja tako nezakonito stečenog novca u Srbiji,.
Oni su u izjavi novinarima ispred zgrade Specijalnog tužilaštva u Beogradu objasnili da su krivičnu prijavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << protiv Dodika podneli zbog „zloupotrebe položaja i pranja novca stečenog korupcijom, organiziranim kriminalom i trgovinom političkim uticajem, kao i sukobom interesa“.  Krivična prijava se, kako su rekli, takođe odnosi i na krivično delo utaje poreza.
Trifunović je, u izjavi za agenciju Anadolija, rekao da su kao osnovu za podnošenje prijave uzeli „tajnu dokumentaciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz kojih se vidi, kako su rekli, da su Milorad Dodik i njegova kriminalna organizacija „prali novac od organizovanog  kriminala, stečen kriminalnim aktivnostima SNSD-ove vlasti, između ostalog, i u raznim bankarskim, odnosno tajnim operacijama oko prodaje nekretnina, ne samo u BiH, nego i u zemljama bivse Jugoslavije, posebno u Srbiji“.
„To u celosti dokazuje dokument klasifikovan kao poverljiv, 'Izveštaj o postojanju osnova sumnje za počinjenje krivičnih dela', koji je SIPA zaključila 2009. godine“, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju krivične prijave.
Takođe se navodi da je prvoprijavljeni Milorad Dodik „za svog sina Igora prijavio da je bez iakvih prihoda“, a da prema njegovoj imovinskoj kartici iz 2010. godine „poseduje preduzeće u vrednosti od 1,3 miliona evra, automobile vrednosti 25 000 evra , gotovinski iznos na tajnom računu kod Hipo banke u Banjaluci u iznosu preko 5 miliona evra“.
Domagoj Margetić je objasnio da je do podnošenja krivične prijave došlo upravo tokom nastavka istrage o poslovanju Hipo banke i hapšenja Ive Sanadera u Hrvatskoj, što po njegovim rečima, „potvrđuje vezu Dodika i Sanadera“.
Na pitanje novinara agencija Anadolija zašto su baš u Beogradu podneli krivičnu prijavu, Trifunović je rekao da je to zato što se upravo to „krivično delo odnosi i na Srbiju“. On je rekao da ova njegova aktivnost nema nikakvu političku pozadinu već samo „traži odgovor na pitanja odakle Dodiku toliki novac“.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Trifunović i Margetić podnijeli krivičnu prijavu protiv Dodika

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jan.2013

BEOGRAD - Krivičnu prijavu protiv Dodika podnijeli zbog „zloupotrebe položaja i ovlasti, pranja novca stečenog korupcijom, organiziranim kriminalom i trgovinom političkim uticajem, te sukobom interesa".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.