Dodik: Negovati slobodarsku tradiciju Vojske i naroda; Srpska će imati odgovor za Incka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2021, 10:01

Dodik: Negovati slobodarsku tradiciju Vojske i naroda; Srpska će imati odgovor za Incka

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim pripadnicima Trećeg pešadijskog puka (Republike Srpske) vojnicima, podoficirima, oficirima, civilnim licima i generalima u Oružanim snagama BiH, koji baštine tradicije Vojske Republike Srpske, 12. maj - Dan Trećeg pešadijskog puka i Dan Vojske Republike Srpske.

Obeležavanje 12. maja učvršćuje uverenje da je Republika Srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neprikosnovena i trajna, poručio je Dodik."Treći pešadijski (Republika Srpska) puk, koji je nastavio da baštini tekovine Vojske Republike Srpske, garant je opstanka srpskog naroda i Republike Srpske na ovim prostorima. Srpska vojska i srpski narod su po tradiciji slobodarski, uvek na strani mira, slobode, pravde i istine", naveo je Dodik.

Istakao je da je Vojska Republike Srpske osnovana da bi zaštitila srpski narod i najčestitije i najčasnije učestvovala je u stvaranju Republike Srpske.

" Ne samo na ovaj dan, već svakodnevno treba da se sećamo časnog puta Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kroz šta je sve prošla da bi odbranila teritoriju Republike Srpske, a sa posebnim poštovanjem treba da odamo počast stradalim srpskim vojnicima koji su u temelje naše Republike Srpske večno uzidali ono što je najvrednije - život i delove tela", naveo je, između ostalog, Dodik.

Odluka o formiranju VRS doneta je na zasedanju Skupštine srpskog naroda u BiH, u Banjaluci 12. maja 1992.

Srpska će imati odgovor za Incka

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će Republika Srpska imati odgovor, ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrebi bilo koje od svojih nezakonitih ovlašćenja povodom poslednjih zaključaka Narodne skupštine Srpske.

Ako se to dogodi, Dodik je rekao da mu tada neće pomoći ni visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. Odgovarajući na pitanja da li očekuje sankcije EU, nakon što je Incko rekao da će o zaključima NSRS obavestiti Borela, Dodik je rekao da može da obvesti koga hoće.

Podsetio je da je visoki predstavnik uveden Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma koji kaže da je i Srpska potpisnica da se on uvodi.

"Dakle, on je odgovorna strana i nama u Srpskoj. Ali, on se nameće iznad nas. Ako pokuša da upotrebi bilo kakva svoja ovlašćenja koja nikada nisu bila zakonita, to će biti trenutak kada će Srpska doneti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borel, pa neka izvoli", jasan je bio Dodik, prenela je Srna.

Dodik je to rekao komentarišući zaključke NSRS kojma su odbijeni zahtevi Incka o poništavanju povelja dodeljenih ranije Karadžiću, Plavšićki i Krajišniku.

Dodik je naveo da je na jučerašnjoj sednici parlamenta Srpske rečeno da reč samoopredeljenje postoji u Ustavu i u konvencijama koje su njegov sastavni deo, što je istaknuto u zaključcima na tom zasedanju, odnosno da se prihvata informacija koja je okvir za izradu platforme za pregovore Srpske i FBiH.

Komentarišući neglasanje opozicije za pomenute zaključke, Dodik je rekao da oni imaju pravo na svoj način rada, ali je naglasio da važne nacionalne teme za Srpsku treba da okupe sve faktore.

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je sinoć zahtev visokog predstavnika za poništavanje povelja dodeljenih određenim licima i dala podršku odlukama koje je doneo Odbor za obeležavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.

Parlament je usvojio i inicijativu za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Treći puk nastavlja tradiciju pravdoljubivog srpskog naroda"

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Maj.2021

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Dan Vojske Republike Srpske i istakao da Treći pješadijski Republika Srpska puk, baštineći tradiciju VRS, nastavlja tradiciju pravdoljubivog srpskog naroda.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.