Desetine ubijenih i ranjenih u napadima u Kabulu

Izvor: VOA, 25.Jul.2019, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetine ubijenih i ranjenih u napadima u Kabulu

Najmanje 15 osoba je poginulo, dok su desetine povređene u tri bombaška napada u Kabulu, koja su se dogodila dok je trajao sastanak načelnika američkog generalštaba združenih oružanih snaga sa zvaničnicima SAD i NATO u glavnom gradu Avganistana.  Osmoro zaposlenih ministarstva za rudarstvo i energetiku je ubijeno, a 27 ranjeno u napadu na njihov autobus, saopštilo je to ministarstvo. Pet žena i jedno dete su među stradalima. Nekoliko minuta posle eksplozije, bombaš samoubica razneo se nekoliko metara dalje, usmrtivši najmanje sedam ljudi i ranivši 20. Tri eksplozije "Prva magnetna bomba zakačena za minibus je eksplodirala, zatim je bombaš-samobuica razneo sebe u blizini mesta napada na minibus, a treća eksplozija dogodila se kada je nepoznati ekstremista aktivirao bombu u automobilu", rekao je Nasrat Rahimi, portparol ministarstva unutrašnjih poslova u Kabulu i dodao da bi "broj mrtvih mogao bi da se poveća". Talibani, koji se bore da obnove rigorozne islamske zakone pošto su ih 2001. sa vlasti svrgle snage predvođene SAD, preuzeli su odgovornost za napad automobilom.  Portparol talibana Zabihulah Madžahid rekao je da je devet pripadnika stranih snaga ubijeno, a dva vozila uništena, ali vladini zvaničnici nisu potvrdili tvrdnje talibana. Načelnik američkog Združenog generalštaba, marinski general Džozef Danford takođe se sastao sa američkim izaslanikom za Avganistan Zalmajem Halilzadom, koji je predvodio razgovore sa talibanskim ekstremistima kako bi se okončao rat koji traje već 18 godina. Sjedinjene Države pokušavaju da ispregovaraju sporazum koji bi podrazumevao povlačenje stranih trupa iz Avganistana, dok bi zauzvrat bile dobijene bezbednosne garancije talibanskih ekstremista, uključujući i obavezu da zemlja neće postati utočište za terorističke grupe. Uticaj mirovnih razgovora Avganistanski eksperti za bezbednost navode da su pobunjenici povećali broj napada u pokušaju da steknu bolju poziciju u mirnovnim razgovorima. Osma runda pregovora trebalo bi da počne ovog meseca u Kataru. Talibani su se takođe sukobili sa avganistanskim snagama u severnoj pokrajini Takar, kako bi obezbedili kontrolu nad kontrolnim punktovima i zauzeli nekoliko distrikta. Obe strane kažu da su nanele ozbiljne gubitke suparničkoj strani. U istočnoj provinciji Nangahar, bomba postavljena pored puta eksplodirala je pored svadbarske povorke u četvrtak. Šest žena i troje dece ubijeni su u eksploziji u distriktu Kogjani, navodi se u saopštenju pokrajinskog guvernera. Niko nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tri bombe u Kabulu, najmanje deset žrtava

Izvor: Beta, 25.Jul.2019

Kabul su danas potresla tri bombaška napada u kojima je poginulo najmanje deset ljudi, medju kojima pet žena i jedno dete, rekli su danas avganistanski zvaničnici.Najpre je bombaš-samoubica detonirao eksploziv ispred autobusa sa zaposlenima u ministarstvu rudarstva.Potom se drugi samoubica razneo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.