Dan Rusije – praznik mira i slobode

Izvor: Vostok.rs, 12.Jun.2019, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Rusije – praznik mira i slobode

Ruska Federacija obeležava svoj dan - prvi veliki državni praznik moderne Rusije. 
Pre 28 godina, tačnije 12. juna 1990. godine, usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije, a kroz tačno godinu dana, 12. juna 1991. održani su direktni izbori za predsednika zemlje, prvi u istoriji Rusije. Svoj zvanični naziv - Dan Rusije, praznik je dobio 2002. godine i slavi se u celoj zemlji.   Može se reći da je ovo prvi veliki državni praznik moderne ruske istorije. Svečanosti, praznične šetnje i veliki vatrometi doprineli su da se u Rusiji poveća svest građana o značaju tog dana, koji je, pre svega, praznik građanskog mira, dogovora i slobode.   Danas je održana i svečana ceremonija uručivanja državnih nagrada za dostignuća u humanitarnim i naučnim oblastima u Kremlju.  
        Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je državne nagrade za 2018. godinu u humanitarnoj sferi, u oblasti književnosti i umetnosti, kao i u oblasti nauke i tehnologije.   Čestitajući učesnicima ceremonije i svim građanima Dan Rusije, Putin je rekao da "ovaj praznik simbolizuje slobodnu, prosperitetnu Rusiju, obeležava veličinu viševekovne istorije, pobedu i dostignuća mnogih generacija naših predaka".   Naglasio je da je svečanost uručivanja državnih nagrada postala tradicija ovog praznika. "Iskreno hvala, dragi laureati, za odanost, za odanost duhovnim i ljudskim vrednostima, za istinsku posvećenost ruskoj kulturi, nauci, obrazovanju", rekao je predsednik.   Ceremonija je održana u Kremlju u prisustvu brojnih gostiju, uključujući članove vlade, rukovodstva Saveta Federacije, Državne dume, kulturne i umetničke radnike i naučnike.    Uspostavljanje mlade ruske države nije lako. Za to postoji veliki broj razloga. raznovrnost društva, njegovog etničkog i religioznog sastava, ambicije političara, lišenih mogućnosti da upravljaju zemljom, kolosalni ekonomski problemi, pritisak spoljnih snaga. Prva decenija suverene Rusije bila je pomračena političkom krizom 1993. godine, oružanim konfliktom u Čečeniji, devalvacijom 1998. godine. U izvesnom trenutku se činilo da zemlja stoji na pragu raspada i građanskog rata. Ipak dolaskom u Kremlj novog tima početkom 2000-ih situacija je počela brzo da se popravlja. I to ne mogu da ne priznaju čak naokoreliji skeptici i kritičari aktualne vlasti.   Danas se može konstatovati da je Rusija uspela kao apsolutno samostalna i ugledna država. 
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.