Budžetski suficit Nemačke veći od BDP Islanda

Izvor: Blic, 28.Avg.2015, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetski suficit Nemačke veći od BDP Islanda

Nemačka je u prvoj polovini 2015. zabeležila rekordni budžetski suficit od 21,1 milijarde evra, odnosno 1,4 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ta cifra veća je od ukupnog BDP-a Islanda iz 2014.

Uprkos pozivima partnera iz Evropske unije i SAD da poveća potrošnju na infrastrukturu, zvanični Berlin navodi da će se držati svoje politike štednje da bi ostvario cilj i uravnotežio budžet.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Nemački ministar finansija Volfgang Šojble želi da pokaže Evropi da Berlin čini ono što savetuje i drugima", rekao je glavni ekonomista banke ING Karsten Brzeski.

"Nedostatak investicija u ekonomiji je ogroman, a vlada ipak beleži ogroman suficit. To nema smisla, potrebna je veća fleksibilnost, ali fleksibilnost nije u nemačkoj krvi", rekao je on.

Francuski ministar privrede Emanuel Makron rekao je ove nedelje da je Nemačka otišla predaleko sa štednjom.

"Nemačka može da pogreši i 'preuravnoteži' budžet", kazao je Makron.

Francuska, druga po veličini ekonomija evrozone, bori se da snizi budžetski deficit u okvire koje propisuje EU od tri odsto BDP, dok je Nemačka prošle godine imala budžetski suficit od 500 miliona evra, prvi od 1969. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Budžetski suficit Njemačke veći od BDP Islanda

Izvor: Capital.ba, 28.Avg.2015

BERLIN, Njemačka je u prvoj polovini 2015. zabilježila rekordni budžetski suficit od 21,1 milijarde evra, odnosno 1,4 odsto svog bruto domaćeg proizvoda. Ta cifra veća je od ukupnog BDP-a Islanda iz 2014. Uprkos pozivima partnera iz Evropske unije i SAD da poveća potrošnju na infrastrukturu,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.