Britanci mogli da uhapse Asanža

Izvor: Press, 02.Dec.2010, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci mogli da uhapse Asanža

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž, za kojim je Interpol raspisao crvenu međunarodnu poternicu, mogao je pre dva dana da bude uhapšen u Velikoj Britaniji, ali to nije učinjeno zbog greške u nalogu za hapšenje. Naime, Britanska policija je znala gde se Asanž nalazi, ali nije mogla da deluje zbog toga što je nalog za hapšenje bio pogrešno ispunjen, piše britanski „Tajms".Naime, britanska Agencija za visokoorganizovani kriminal >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << (SOCA) još nije izdala odgovarajuće odobrenje za hapšenje. Pozivajući se na neimenovane izvore, britanski list kaže da SOCA očekuje neka razjašnjenja u vezi sa Evropskim nalogom za hapšenje, koji je izdalo švedsko tužilaštvo, ali odlaganje privođenja ocenjuje kao čisto tehničko pitanje.
Interpol je izdao poternicu za Asanžom jer švedska policija želi da ga ispita pošto su ga dve Šveđanke optužile za silovanje u avgustu. Vrhovni sud Švedske juče je odbacio Asanžovu žalbu i potvrdio prethodne odluke dva niža švedska suda da on bude uhapšen i priveden na saslušanje. Prema pisanju „Indipendenta", Asanž se javio policiji kada je u oktobru došao u Veliku Britaniju, navodno je negde u jugoistočnoj Engleskoj i poznat je i njegov broj telefona.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.