INDIPENDENT: ASANŽ JE U BRITANIJI

Izvor: Kurir, 02.Dec.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INDIPENDENT: ASANŽ JE U BRITANIJI

LONDON - Džulijan Asanž, osnivač veb portala "Vikiliks" koji objavljuje poverljiva dokumenta, nalazi se u Velikoj Britaniji i policiji je poznato njegovo boravište, ali se zasad uzdržava da postupi po međunarodnom nalogu za njegovo hapšenje, objavljuje londonski Independent.

Ovaj 39-godišnji Australijanac, čije privođenje traži Švedska, obavestio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je policiju, prilikom ulaska u zemlju prošlog oktobra, o načinu za kontaktiranje sa njim, piše list, a prenosi agencija Rojters. Independent citira policijske izvore koji navode da znaju gde se Asanž nalazi i da imaju broj njegovog telefona, dodajući da se veruje da je on na jugoistoku Engleske. Švedska je izdala nalog za njegovo privođenje zbog sumnji da je počinio silovanje i seksualno zlostavljanje u toj zemlji prošlog avgusta.

Interpol je za njim raspisao "crvenu poternicu", kako bi se omogućilo njegovo hapšenje ukoliko bi se pojavio u nekoj od zemalja članica, ali britanska Agencija za visoko organizovani kriminal (SOCA) zasad još nije izdala odgovarajuće odobrenje. Pozivajući se na neimenovane izvore, britanski list kaže da SOCA očekuje neka razjašnjenja u vezi sa Evropskim nalogom za hapšenje, koji je izdalo švedsko tužilaštvo, ali odlaganje privođenja kvalifikuje kao čisto tehničko pitanje.

Džulijan Asanž, nekadašnji haker, još nije i zvanično optužen, ali su švedske vlasti izdale sudski nalog za njegovo privođenje zbog ispitivanja u vezi sa optužbama. Asanž odbacuje sve optužbe tvrdeći da time žele da ga diskredituju. U toku proteklog vikenda Vikiliks je počeo objavljivanje nekih od 251.287 primeraka diplomatske prepiske, uglavnom iz poslednje tri godine, između Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Asanž nije uhapšen zbog greške u nalogu za hapšenje

Izvor: Politika, 02.Dec.2010

LONDON – Osnivač veb sajta „Vikiliks” Džulijan Asanž, za kojim je Interpol raspisao crvenu međunarodnu poternicu, mogao je juče biti uhapšen u Velikoj Britaniji, ali to nije učinjeno zbog greške u nalogu za hapšenje...Britanska policija je znala gde se nalazi Asanž - negde na jugoistoku...

Nastavak na Politika...

Asanž u Britaniji?

Izvor: Glas javnosti, 03.Dec.2010, 07:06

LONDON - Džulijan Asanž, osnivač veb portala "Vikiliks" koji objavljuje poverljiva dokumenta, nalazi se u Velikoj Britaniji i policiji je poznato njegovo boravište, ali se zasad uzdržava da postupi po međunarodnom nalogu za njegovo hapšenje, objavljuje londonski Independent...Nije uhapšen zbog...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.