Borelj: EU i UN su sestre i braća po DNK

Izvor: RTS, 08.Maj.2020, 17:14

Borelj: EU i UN su sestre i braća po DNK

Kovid 19 je test za čovečanstvo i za multilateralni sistem, a potrebna je solidarnost svih da bismo dobili bitku protiv virusa, rekao je šef evropske diplomatije Žosep Borelj na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Žosep Borelj je rekao da se danas nalazimo na prekretnici i potrebna nam je solidarnost svih da bismo dobili bitku protiv virusa.

Nazvao je kovid testom za čovečanstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i za multilateralni sistem koji je potresao temelje našeg društva, otkrio ranjivosti najkrhkijih zemalja i stvorio nove geopolitičke tenzije.
Borelj je podsetio da nije samo godišnjica kraja Drugog svetskog rata već i osnivanja Evropske unije i naglasio njenu vezu sa UN.
"EU i UN su sestre i braća po svojoj DNK dele principe na kojima su osnovani što je danas potrebnije nego ikad", rekao je Borelj koji se u sednicu uključio putem video-linka.
Naglasio je da trećina budžeta UN dolazi od članica EU. "Investiramo u njih jer verujemo da je to u našem interesu i interesu čovečanstva. To je investicija u bezbednost svih", istakao je Borelj.
Demokratija mora stalno da se neguje, kao i borba protiv nejednakosti i za ljudska prava, rekao je Borelj, podsećajući na situaciju u Siriji, Jemenu, Venecueli, kao i sa Palestincima i Rohindžama.
Upozoravajući na porast antisemitizma, ksenofobije, autoritarizma, Borelj je pozvao na stvaranje boljeg sveta, kao što su naši preci učinili posle Drugog svetskog rata.
Sednicu povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata na tlu Evrope organizovala je Estonija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Borelj: Kovid-19 je test za humanost i multilateralni sistem

Izvor: Danas, 08.Maj.2020

Visoki predstavnik Evropske unije Žosep Borelj rekao je danas da je kovid-19 test za humanost, ali i za multilateralni sistem koji je uzdrmao temelje društava, otkrio ranjivosti najugroženijih zemalja i ima potencijal da produbi postojeće sukobe i stvori nove geopolitičke tenzije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.