Izvor: RTS, 08.Jul.2022, 19:19

Bajden potpisao uredbu koja štiti pravo na abortus

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom bi trebalo da se zaštiti pravo na abortus i ženama olakša pristup pilulama kojima je moguće prekinuti trudnoću. Poziva žene da svoja prava povrate na novembarskim izborima za Predstavnički dom.
Uredba predsednika Džozefa Bajdena trebalo bi da zaštiti pravo na abortus, nakon što je Vrhovni sud prošlog meseca poništio presudu Roe protiv Vejda, čime je to pravo ukinuto.

Ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uredbom se Ministarstvu zdravlja nalaže da obezbedi i proširi pristup "abortusu lekovima", kao i da se ženama osigura pristup hitnoj medicinskoj pomoći, stručnoj pomoći za planiranje porodice i kontracepciji, uključujući kontraceptivnim implantima.
Agencija Rojters navodi da se očekuje da ova uredba ima ograničen uticaj, te da neće važiti u državama koje su već zabranile tablete za prekid trudnoće.
Presuda Vrhovnog suda vratila je državama mogućnost da pojedinačno zabranjuju abortus. Kao rezultat toga, pred žene koje žele da prekinu trudnoću stavljena su nekoliko izbora - da odu u drugu državu u kojoj je abortus i dalje legalan, da kupe tabletu onlajn ili da se odluče za potencijalno opasan ilegalni abortus.
Poziv ženama da glasaju na novembarskim izborima Nakon potpisivanja uredbe, Bajden je poručio da je najbrži put da se poništi odluka Vrhovnog suda o ukidanju prava na abortus - da u Kongresu bude demokratska većina koja će doneti zakon kojim se to pravo garantuje.

Zato je pozvao žene da izađu na izbore za Predstavnički dom, koji se održavaju u novembru.
"Ovo je najbrža moguća ruta. Nadam se i duboko verujem da će žene glasati u rekordnom broju, kako bi povratile prava koja im je sud oduzeo", rekao je Bajden.
Upozorio je da su republikanci nagovestili da će, ukoliko budu imali većinu nakon novembarskih izbora, zabranu abortusta sprovesti na nacionalnom nivou.
Dodao je da će na to staviti veto.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"OVO JE NAJBRŽI DOSTUPAN PUT" Bajden pozvao žene da glasaju za novi sastav Kongresa: Tako ćete poništiti odluku o zabrani prava na abortus

Izvor: Blic, 08.Jul.2022

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je danas žene da u novembru glasaju na izborima za sastav Kongresa jer je to, kako je rekao, najbrži način da se poništi odluka Vrhovnog suda kojom je poništeno pravo na abortus.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.