Subotičani u ŠOKU: NESTALE biste revolucionara postavljene pre više od 50 godina (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2018, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotičani u ŠOKU: NESTALE biste revolucionara postavljene pre više od 50 godina (FOTO/VIDEO)

Biste Lazara Nešića, Matka Vukovića i Ištvana Kizura izlivene su u bronzi

Jutro posle Osmomartovskog praznika i velikog koncertnog spektakla u Hali sportova, osvanulo je krađama u Subotici. Iz centra Grada, na Trgu Lazara Nešića, tokom noći ukradene su tri biste revolucionara iz Drugog svetskog rata.

Biste su ukradene ispred zgrade jedne banke, a policija je izvršila uviđaj. U Osnovnom javnom tužilaštvu Subotice su ovo otuđenje javnog dobra okvalifikovali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao tešku krađu.

Biste revolucionara Lazara Nešića, Matka Vukovića i Ištvana Kizura izlivene su u bronzi, a postavljene su pre više od pola veka, još šezdesetih godina.

Tada se na tom mestu nalazio Sreski komitet Saveza komunista, a biste su postavljene kao sećanje na borbu subotičkih komunista protiv fašizma.

Podsetimo, pre dve godine je iz Mini Juge, na imanju Blaška Gabrića, u Subotici ukradena bista Josipa Broza, takođe izlivena u bronzi i teška više od tone, a bistu je radio poznati vajar Savo Halugin.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.