Saradnja Matice srpske i Grada Subotice  (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 11:04

Saradnja Matice srpske i Grada Subotice (AUDIO)

Istraživanje srpskog građanskog društva u Subotici, izučavanje kolonizacije u dvadesetom veku, veze srpskog naroda i nacionalnih manjina. To su samo neke od oblasti koje su obuhvaćene Protokolom o saradnji između Grada Subotice i Matice srpske. Protokol su u Subotici potpisali gradonačelnik Stevan Bakić i predsednik Matice srpske, profesor doktor Dragan Stanić.

Potpisivanje Protokola o saradnji sa Maticom srpskom je istorijski trenutak za Grad Suboticu, istakao je gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Stevan Bakić.

On je tom prilikom podsetio da je upravo Subotičanin Antonije Hadžić, kao sekretar Matice, dao veliki doprinos preseljenju ove naše najstarije kulturne ustanove iz Budimpešte u Novi Sad. Taj proces je okončan 1864.godine, a Hadžić je kasnije postao i predsednik Matice srpske, dodao je Bakić.

„Preseljenje Matice srpske je bio ključni momenat, kako za razvoj srpske kulture na ovim prostorima, tako i za političko osnaženje Srba u doba vladavine Austro-ugarske”, rekao je Bakić.

Matica srpska već ima odličnu saradnju sa određenim kulturnim ustanovama u Subotici, poput Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ i Bunjevačke matice. Isto tako, Matica srpska već sprovodi i jedan istraživački projekat koji se odnosi na srpsko-mađarske odnose.

„Dva zbornika radova smo mi i objavili o toj značajnoj temi, tako da ako samo iz ovog domena mi te stvari prikažemo Subotici, i još angažujemo neke ljude koji će dalje početi da rade upravo na ovim temama, mislim da smo postigli veoma dobar rezultat”, ističe prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Zajednički projekti treba da doprinesu unapređenju kvaliteta književnog, umetničkog i obrazovnog rada u Subotici, zaključeno je prilikom potpisivanja Protokola o saradnji.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.