Održan okrugli sto „Nauka i privreda su ženskog roda” u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2022, 14:54

Održan okrugli sto „Nauka i privreda su ženskog roda” u Subotici

Naučnica, istraživačica i studentkinja u Srbiji je generalno više nego studenata, istraživača i naučnika, ali ih je na liderskim i rukovodećim položajima i u samom preduzetništvu mnogo manje, istaknuto je na okruglom stolu pod nazivom „Nauka i privreda su ženskog roda”, koji je danas održan u Subotici. Da bi se to promenilo, neophodno je ohrabriti žene da se bave preduzetništvom.

Okrugli sto održan u Subotici zapravo predstavlja četvrti i ujedno poslednji događaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u okviru programa koji je u poslednjih osam meseci srpovelo Udruženje naučnica Srbije SRNA , pod nazivom „Naučnice i preduzetnice na istom zadatku”.

Cilj je, kako je istaknuto, da se žene osnaže i ohrabre da se bave preduzetništvom, i da se u isto vreme motivišu naučnice da rezultate svog naučnog rada predstave i realizuju u privredi, i tako doprinesu opštem društvenom razvoju.

„Kroz ovakve aktivnost, kroz ovakve okrugle stolove ili panel diskusije, gde se sreće nauka sa privredom, mi možemo da ohrabrujemo i jedne i druge da se povezuju i udružuju, da pomažu jedna drugoj i da zajedno rade na istom zadatku”, ističe prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, predsednica Udruženja naučnica Srbije SRNA.

Ivana Beara, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, je krenula u preduzetničke vode i sada je suosnivač kompanije koja proizvodi dijetetske suplemente na bazi lekovitog bilja.

„Ono što je nama dalo prednost u celoj toj priči je zapravo naše naučno iskustvo i razvijanje proizvoda na osnovu naučnih istraživanja i našeg prethodnog iskustva u oblasti istraživanja biohemije lekovitog bilja”, objašnjava Beara.

Vlada Vojvodine snažno podržava uključivanje žena u sve privredne tokove, a sa druge strane intenzivno radi i na tome da se zanja stečena u naučnom radu što više primenjuju u praksi.

„Ako ne primenimo više nauku, više naučnih dostignuća i ne budemo mnogo brži, bojim se da će nam cela privreda zapravo biti stari zanat. Sa druge strane nauka treba da nađe svoj put u primeni u privredi, a ne da govorimo o nečemu što je apstraktno, što se dešava samo u laboratoriji, što se dešava samo na fakultetima i što nema nikakve veze sa stvarnim životom. Dakle naša ideja je da ove dve stvari spojimo”, kaže dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

U protekle dve godine Pokrajinska vlada je izdvojila preko 175 miliona dinara, kao direktnu pomoć ženama preduzetnicama i to pre svega preduzećima u kojima je žena upravljač, i u kojima je zaposlen veći broj žena.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Subotica: Udruženje naučnica Srbije – žene, nauka i privredne teme

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 29.Okt.2022, 09:52

SUBOTICA – Broj naučnica, istraživačica i studentkinja je veći u odnosu na njihove muške kolege, ali sa druge strane na liderskim pozicijama u preduzetništvu žene su i dalje u manjini. Upravo sa ciljem osnaživanja žena i jačanja saradnje između nauke i privrede, Udruženje naučnica Srbije...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.