Zajmovi skuplji zbog rasta euribora

Izvor: B92, 23.Okt.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajmovi skuplji zbog rasta euribora

Beograd -- Građani koji otplaćuju stambeni kredit i u narednom periodu mogu da očekuju povećanje mesečne rate zbog skoka evropske kamatne stope (euribor).

Primera radi, rata kredita od 50.000 evra s rokom otplate od 25 godina na kraju ove godine biće veća oko devet evra nego u januaru 2010, dok će do kraja 2011. godine porasti za još sedam-osam evra.

Tromesečni euribor je u januaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznosio 0,7 odsto, u aprilu je pao na istorijski minimum od 0,63 odsto, a u oktobru je dostigao 1,03 odsto.

U Banci Inteza očekuju da će doći do povećanja kamatnih stopa kod kredita vezanih za euribor i prognoziraju da će evropska kamatna stopa na kraju 2011. iznositi između 1,4 i 1,5 odsto.

U Erste banci većina odobrenih stambenih kredita ima kamatnu stopu koja nije direktno vezana za euribor. Manji deo stambenih kredita čija je kamata vezana za euribor ažurira se dva puta godišnje. Sledeće usklađivanje je 1. januara, pa će rate, kako kažu u toj banci, „biti prilagođene vrednosti šestomesečnog euribora”.

Goran Nikolić, ekonomista Centra za novu politiku, kaže da ova prognoza nije nemoguća.

„Ne verujem da će do kraja ove godine doći do značajnijeg rasta euribora, pa samim tim i kamata. Međutim, može da se desi da Evropska centralna banka podigne kamatnu stopu u drugom kvartalu sledeće godine za četvrtinu procentnog poena, a krajem godine za još toliko. Takva promena ipak neće drastično uticati na građane jer bi to bilo dodatnih sedam ili osam evra na ratu za kredit krajem 2011. godine", kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, krediti sa fiksnom kamatom su ipak lošija opcija jer su u startu skuplji, budući da banka mora da se odbrani od rizika.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.