Prijavio banku da ga proganja da namiri dugove

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2016, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijavio banku da ga proganja da namiri dugove

Profesor iz Čačka Saša Obradović (50) zbog telefonskog uznemiravanja prijavio je policiji banku iz koje ga svakodnevno zovu, jer on 40 dana kasni sa otplatom rate za stambeni kredit.

Obradović se zbog uznemiravanja, pretnji, zelenašenja i kako kaže, straha za svoju bezbednost, pozvao na Ustav, Zakon o obligacionom pravu, Krivični zakonik i Zakon o zaštiti potrošača, kao i na odredbe Ugovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o stambenom kreditu, po kome banka nema pravo da ga telefonskim putem proganja, da mu preti i uznemirava ga, već treba da primeni instrumente obezbeđenja, kako je i u ugovoru navedeno.

Prema tom ugovoru, banka klijenta može pisanim putem da opomene zbog neplaćanja rate, a posle 90 dana kašnjenja da aktivira hipoteku. Zajmodavac je, međutim, unajmio NN lica, svojevrsne uterivače dugova, s kojima telefonski razgovori nisu nimalo prijatni.

Profesor je dva puta banci poslao pisano obaveštenje u kojem traži da telefonsko uznemiravanje prestane, pozivajući se na srpske zakone, ali su se iz banke oglušili o njegove zahteve. On ih je podsetio i na odredbe ugovora o kreditu (član 9), "da neće protivzakonito preuzeti ulogu 'uterivača duga', primenjujući nasrtljivu i agresivnu poslovnu politiku telefonskog uznemiravanja, pretnji i pokušaja uterivanja duga, u cilju naplate mesečnog anuiteta, već će putem pisane korespondencije primeniti istrumente naplate svojih potraživanja".

Opširnije čitajte OVDE.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.