Krediti u švajcarcima stali, u evrima skuplji

Izvor: Politika, 21.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krediti u švajcarcima stali, u evrima skuplji

Rate veće ne samo za komercijalne kredite banaka već i za one najjeftinije uz subvenciju države

Građani bez krova nad glavom koji ne mogu da čekaju bolja vremenamoraće, ako im to primanja budu dozvolila, da uzmu skuplje stambene zajmove. Rate su „deblje” ne samo za komercijalne kredite banaka, već i za najjeftinije, uz subvenciju države. Njihova muka je tim veća što više neće moći toliko da biraju između hipotekarnih kredita u evrima i švajcarskim francima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer je većina banaka obustavilazajmove u „švajcarcima".

Za te, do sada najjeftinije kredite, odlučilo se više od polovine građana od ukupno uzetih stambenih zajmova u Srbiji.

Jedino su izKomercijalne banke juče potvrdili da neće ukidati najpopularnije kredite u švajcarskoj valuti, a takva najava je i iz EFG Eurobanke. Rajfajzen banka je još prošle sedmice obustavila odobravanje stambenih kredita u švajcarskim francima, kako je obrazloženo,da bi zaštitila svije klijente od visokog rizika te valute.

Od početka ove nedelje takvoj odluci pridružile su se i neke banke u Srbiji, u kojoj su tokom ove godine stambeni krediti bili najtraženiji, dostigavši nivo od 135 milijardi dinara.

Banka Inteza je donela odluku da do daljeg obustavi izdavanje stambenih kredita u švajcarskim francima. U uslovima pojačane neizvesnosti i intenzivnijeg kolebanja kurseva, koje je karakteristično naročito za valute poput švajcarskog franka sa nominalno nižom kamatnom stopom i nepredvidivim kretanjima, rizik zaduživanja se, kako su naveli, multiplikuje. U Intezi ističu da su obustavili izdavanje ovih kredita u nastojanju da zaštite klijente od povećanog rizika, dok su u evrima nastavljeni.

U Hipo Alpe-Adrija banci takođe su obustavljeni stambeni krediti u „švajcarcima”, a podignute kamate na ove pozajmice u evrima.

I Unikredit banka je od jučeprestala da odobrava, uz gotovinske, i potrošačke kredite indeksirane u švajcarskim francima, kao i stambene u toj valuti.

–Na ovaj korak smo se odlučili zato što je trenutno na međunarodnom finansijskom tržištu praktično nemoguće pronaći izvore finansiranja za švajcarske franke. Klijentima se odobravaju čisti dinarski gotovinski i potrošački krediti, kao i oni indeksirani u evrima, dok se stambeni odobravaju samo u evrima. Za klijente koji su korisnici stambenih, gotovinskih i potrošačkih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ništa se nije promenilo. Oni će nastaviti da otplaćuju kredite u skladu sa planovima otplate – obrazlažu iz te banke.

Zajmovi u švajcarskim francima tretiraju se, inače, kao visokorizični, što potvrđuju i drugi bankari. Znatno se teže dolazi do izvora za njihovo finansiranje.

Kako objašnjava Goran Nikolić, analitičar iz Privredne komore Srbije, povećan je rizik plasiranja takvih kredita zbog rasta „švajcarca” u odnosu na evro u poslednja tri meseca za više od pet odsto, a povećana je i vrednost evra prema dinaru. Zbog toga otplatna rata u dinarima postaje viša, pa otud i strah da klijenti neće moći da ih otplaćuju na vreme ili, eventualno, uopšte.

Istovremeno, svetska finansijska kriza i sve manje novca na međunarodnom tržištu podiglisu evropsku kamatnu stopu euribor na više od pet odsto, pa mnoge srpske banke povećavaju svoj deo kamate na četiri do 4,5 odsto, do sada je bio od 2,5 do 2,8 procenata.

U protekle dve nedelje građani koji otplaćuju zajmove sa deviznom klauzulom plaćali su veće iznose rata zbog rasta evra. Više novca morali su da izdvoje posebno klijenti banaka koje su prodajni kurs evra, po kom preračunavaju mesečne obaveze za kredite, naplaćivali i 84 dinara, dok je u menjačnicama bio oko 83,6 dinara. Stambena pozajmica više ne može da se uzme bez 8,35 odsto kamate, a kod nekih banaka prelazi deset, pa i 13 odsto godišnje.

Imajući u vidu moguće promene kamatnih stopa, banke su povećale stepen opreznosti prilikom odobravanja stambenih kredita. „Ne zna se u kom pravcu će krenuti cena novca u inostranstvu, tako da ne bilo dobro da u toku odobravanja hipotekarnog zajma bankar dođe u situaciju da kaže klijentu da se kamata u tih nedelju ili dve povećala", savetovao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

B. Dumić

[objavljeno: 22/10/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Obustava kredita u "švajcarcima"

Izvor: B92, 22.Okt.2008, 01:37

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da je obezbeđeno dovoljno sredstava za likvidnost banaka...Iako su pojedini ekonomisti prethodnih dana objašnjavali da bankarski sistem Srbije nije siguran, bar ne onoliko koliko se govori, guverner Radovan Jelašić je još jednom ponovio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.