Dulić: NBS da pomogne građevincima

Izvor: B92, 21.Nov.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: NBS da pomogne građevincima

Beograd -- Ministar Oliver Dulić će od Narodne banke Srbije (NBS) ponovo tražiti da preispita odluku o visini učešća za stambene kredite i smanji je sa 20 na 10 procenata.

"Razgovor sa NBS ostavljam premijeru i timu oko njega, ali smatram da imamo izuzetno jake argumente kada je u pitanju smanjenje obaveznog učesća", kazao je on navodeći da je zbog te mere NBS broj komercijalnih stambenih kredita smanjen. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema njegovim rečima, smanjenje obaveznog učešca "nije ogromna suma novca koja bi destabilizovala monetarni sistem zemlje", jer se radi o malom broju ljudi koji u ovom trenutku hoće da kupe stan, a nemaju novac za učešće.

Smanjenje učešća za stambene kredite je, kako je naveo, deo paketa od novih pet mera pomoći građevinskoj industriji koje će njegovog ministarsvo predložiti, kako bi se ublažile posledice ekonomske krize.

Dulić je kazao da se druga mera odnosi na to da se važenje Zakona o pomoći građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize,

za čiju je realizaciju kroz 247 projekata do sada izdvojeno 18 milijardi dinara, produži i na 2012. godinu. "Deo sedstava mora da se nađe ili iz budžeta ili dodatnim zaduživanjem", rekao je on, ali je dodao da nije realno očekivati da iznos novca za pomoć građevinarima bude jednak dosadašnjem. Dulić je kazao da je o tome već razgovarao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ali da problem predstavlja to što je država dostigla maksimum zaduživanja.

On je objasnio da je ideja za nastavak pomoći građevinarstvu zasnovana na proceni da će drugi talas svetske ekonomske krize najviše uticati na građevinski i sektor nekretnina, jer će smanjiti dugoročne ivesticije građana kao što su kupovine stanova.

U Srbiji je prošlog meseca prodato čak za 30 odsto stanova manje nego u istom mesecu prošle godine, što je pogubno za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala.

Ministar za prostorno planiranje, životnu sredinu i rudarstvo Oliver Dulić okrivio je za ovako alarmantno stanje Narodnu banku Srbije međutim, po poslednjim podacima NBS-a, za sada se ne razmatra mogućnost smanjenja učešća, odnosno izmena Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema.

Brojke pokazuju da je od juna primetan pad odobrenih komercijalnih stambenih kredita u evrima, kod kojih je učešće podignuto na 20 odsto, tako da je ukupan iznos odobrenih stambenih zajmova u trećem kvartalu 15,3 procenta manji u odnosu na isti period lane, a oktobar je duplirao pad prodaje. Dok se ranije samo u jednom manjem gradu prodavalo oko 1.000 stanova godišnje, ove godine se u celoj Srbiji sklopilo tek oko 2.000 ugovora.

U Građevinskoj direkciji Srbije kažu da je nakon povećanog učešća prodaja pala i do 15 procenata u naselju "Stepa Stepanović". Tako je od ponuđenih 2.000 stanova prodato tek nešto više od 1.000. I u agencijama za promet nekretnina tvrde da je ove godine drastično opala prodaja stanova, čak do 50 odsto, što se najbolje vidi po tome da prilikom overe u sudu nema čekanja, a još lane se u redu ispred šaltera stajalo do dva sata.

On je dodao da bi još dve mere mogle da pmognu građevinskoj industriji, a to su poreske olakšice za taj sektor, kao i garancije domaćim građevinskim firmama za nastupe u inostranstvu, koje bi im obezbeđivala neka od državnih banak ili srpska razvojna banka koja bi trebalo da se osnuje naredne godine. "Situacija u građevinskoj industriji je teška. U ovom trenutku je samo u Beogradu izdato dozvola za gradnju gotovo 1,5 miliona kvadratnih metara, ali ta gtradilišta ne rade, jer ne postoji tražnja", kazao je Dulić.

Dulić je najavio i da će do kraja godine biti izmenjena Uredba o subvencionisanju stambenih kredita, koja će kako je istakao, povećati broj onih kojima će ti krediti biti dostupni.

"Smatrali smo da je potrebno tu uredbu na drugačiji način postaviti, promeniti uslove, odnosno proširiti listu osoba koje mogu da pristupe kreditu", rekao je on.

Dulić je precizirao da bi novom uredbom trebalo da bude ukinuto starosno ograničenje za one koji žele da uzmu takve kredite, koji su do sada bili dostupni samo ljudima do 45 godina starosti.

Namera je, kako je dodao, i da se subvencionisani krediti učine dostupnim za "platežnije građane", tako što će se u uredbi promeniti uslov da maksimalni iznos ukupne zarade po domaćinstvu ne bude više 120.000 već 150.000 dinara.

Dulić je kazao da se sa ministarstvima finansija i ekonomije traže optimalan model za finansiranje novih građevinskih projekata, a peta mera je nasatvak projekta stanogradnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.