Za prevremene predsedničke izbore 38 odsto građana

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za prevremene predsedničke izbore 38 odsto građana

Prednost koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke nad koalicijom oko Demokratske stranke blago se povećala u odnosu na „merenje” raspoloženja javnog mnjenja pre raspisivanja izbora. Sada naprednjaci uživaju podršku 33,2 odsto opredeljenih građana, a demokrate – 29,1 odsto, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus. Pre tri nedelje razlika između njih bila je između dva i tri odsto.

Opredeljenih birača trenutno je samo 34 odsto. Još 14 odsto ispitanika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je reklo da će izaći na izbore, ali da ne znaju za koga će glasati, dok se 22 odsto izjasnilo da neće glasati. Njih 28 odsto nije sigurno da li će izaći, a dva odsto anketiranih reklo je da će izaći i poništiti listić.

Interesovanje građana za izlazak na izbore je i dalje na veoma niskom nivou, rekao je juče na konferenciji za novinare Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus i dodao da je moguće da se to promeni u toku kampanje i da se očekuje da će odziv ipak biti uobičajen, oko 60 odsto, ali da neće biti iznenađujuće ako bude za koji procenat niži.

Prema Pejićevim rečima, rast podrške koaliciji oko SNS-a može se pripisati onima koji su u periodu između dva istraživanja odlučili za koga će da glasaju. Izvršni direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović je skrenuo pažnju na tendenciju rasta SNS-a i bez neke agresivne kampanje, kakvu ima DS, što je moguće dovesti u vezu sa podatkom da se neki tradicionalni glasači demokrata odlučuju za izbornu apstinenciju.

Pejić je rekao da bi, ukoliko se rezultati istraživanja pretoče u glasove, bilo veoma teško sastaviti Vladu Srbije koju bi činile stranke koje se sada nalaze u njoj (pogotovo ako URS ostane ispod cenzusa) i da bi, u tom slučaju, bilo malo prostora za fleksibilnost. Ali, kako je dodao, teško će se sastaviti i bilo koja druga kada se gledaju ovi rezultati. Ipak, još će ljudi odlučivati, najmanje 15 scenarija dolazi u obzir i bilo bi neozbiljno prejudicirati ko bi s kim mogao, rekao je Pejić, a Lacmanović je naveo da bi, u slučaju da se nastavi trend rasta SNS-a, dosta toga zavisilo od uspeha DSS-a i volje koalicije oko SPS-a da uđe u koaliciju sa naprednjacima i narodnjacima.

Ideja o održavanju predsedničkih izbora istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim nema većinsku podršku – 38 odsto anketiranih je podržava, dok se 46 odsto protivi tome, a 16 odsto nema stav.

Pejić je ukazao i na rezultat koji je posebno interesantan za stranke – 54 odsto ispitanika je navelo da će glasati za istu stranku na parlamentarnim i lokalnim izborima, dok 28 odsto njih neće podržati istu partiju, a 18 odsto ne zna. Pejić je ukazao da ovaj rezultat govori da stranke i lideri ne „nose” isto poverenje na svim nivoima.

Ova anketa je pokazala i da samo 18 odsto građana veruje u dolazak velikih stranih kompanija, o kojima se govori u poslednje vreme, dok 61 odsto ispitanika veruje da te priče nisu tačne, smatrajući da je to samo deo predizborne kampanje.

Ispitivanje agencije Faktor plus je pokazalo da postoji blagi porast podrške ulasku Srbije u Evropsku uniju, što je proces koji sada podržava 48 odsto ispitanika, dok ulazak, „ali ne po svaku cenu”, podržava još 24 odsto. Protiv učlanjenja u EU je 28 odsto ispitanih.

Istraživanje je sprovedeno od 18. do 25. marta na reprezentativnom uzorku od 1.184 osobe, metodom ankete.

B. Baković

objavljeno: 27.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.