Vučurević razmišlja da tuži državu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučurević razmišlja da tuži državu

BEOGRAD -

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević razmišlja o mogućnosti da tuži državu zbog nezakonitog pritvora u kome je proveo dva i po meseca, najavio je danas član pravnog tima Srpske napredne stranke Vladimir Božović, koji je i advokat Vučurevića.

Božović je na konferenciji za novinare Srpske napredne stranke naveo da su odluke sudova u slučaju Vučurevića još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedan dokaz da je stanje u srpskom pravosuđu alarmantno i da je ono "gotovo u blokadi".

On je podsetio da je Apelacioni sud u Beogradu konstatovao da je šabački sud nenadležan i ukinuo rešenje tog suda o izručenju Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Srećni smo što je pušten da se brani sa slobode, ali nismo srećni što je protivzakonitno držan u zatvoru. Razmatramo mogućnost tužbe protiv države zbog toga", rekao je Božović i dodao da je Vučurevićevo zdravstveno stanje ugroženo i da će od sutra biti na detaljnim pregledima zbog toga.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je sredinom maja odluke Višeg suda u Šapcu od 21. aprila ove godine o izručenju i produženju pritvora ratnom gradonačelniku Trebinja, jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje i naložio da o molbama Hrvatske i Bosne i Hercegovine za izručenje odluči Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kao isključivo nadležan sud.

Posle te odluke, Vučurević je iz pritvora u Šapcu prebačen u Okružni zatvor u Beogradu iz kog je pušten u petak.

Sud još nije odlučio o molbama za njegovo izručenje Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer je istražni sudija 26. maja zatražio neophodnu dokumentaciju od Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali do danas dokumentacija nije dostavljena.

Sudija je obema državama ostavio rok od 30 dana za dostavljanje tražene dokumentacije od dana prijema molbe, napominje se u saopštenju.

Posle odluke beogradskog suda o molbama za izručenje koje treba da postanu pravosnažne, konačnu odluku će doneti ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Vučerević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedelju dana kasnije je podnela zahtev za njegovo izručenje.

I Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podneo je Konzulatu Srbije u Bosni Hercegovini zahtev za dobijanje srpskog državljanstva koje nije dobio, a Hrvatskoj odnosno BIH bi mogao da bude izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučurević tuži državu?

Izvor: B92, 19.Jun.2011

Beograd -- Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević bi mogao da tuži državu zbog nezakonitog pritvora u kome je proveo dva i po meseca, najavljuju njegovi advokati...Advokat Vladimir Božović je naveo da je Vučurevićevo zdravstveno stanje ugroženo i da će od sutra biti na detaljnim pregledima...

Nastavak na B92...

Vučurević tuži Srbiju?

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jun.2011

Član pravnog tima Srpske napredne stranke (SNS) i advokat Vladimir Božović, pravni zastupnik bivšeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, izjavio je danas da razmatraju mogućnost podnošenja tužbe protiv države Srbije zbog neosnovanog i nezakonitog držanja u pritvoru Vučurevića više...

Nastavak na Vesti-online.com...

SNS TUŽI DRŽAVU ZBOG VUČUREVIĆA

Izvor: Kurir, 19.Jun.2011

BEOGRAD - Član pravnog tima Srpske napredne stranke (SNS) i advokat Vladimir Božović, pravni zastupnik bivšeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, izjavio je da razmatraju mogućnost podnošenja tužbe protiv države Srbije zbog..BEOGRAD - Član pravnog tima Srpske napredne stranke (SNS)...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.