Nedelja, 19.06.2011.

12:44

Vučurević tuži državu?

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević bi mogao da tuži državu zbog nezakonitog pritvora u kome je proveo dva i po meseca, najavljuju njegovi advokati.

Izvor: Tanjug

Default images

Advokat Vladimir Božović je naveo da je Vučurevićevo zdravstveno stanje ugroženo i da će od sutra biti na detaljnim pregledima zbog toga.

On je ocenio da su odluke sudova u slučaju Vučurevića još jedan dokaz da je stanje u srpskom pravosuđu alarmantno i da je ono "gotovo u blokadi".

Božović je podsetio da je Apelacioni sud u Beogradu konstatovao da je šabački sud nenadležan i ukinuo rešenje tog suda o izručenju Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Srećni smo što je pušten da se brani sa slobode, ali nismo srećni što je protivzakonitno držan u zatvoru. Razmatramo mogućnost tužbe protiv države zbog toga", rekao je Božović na konferenciji za novinare Srpske napredne stranke, čijeg je pravnog tima član.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je sredinom maja odluke Višeg suda u Šapcu od 21. aprila ove godine o izručenju i produženju pritvora ratnom gradonačelniku Trebinja, jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje i naložio da o molbama Hrvatske i Bosne i Hercegovine za izručenje odluči Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kao isključivo nadležan sud.

Posle te odluke, Vučurević je iz pritvora u Šapcu prebačen u Okružni zatvor u Beogradu iz kog je pušten pušten u petak.

Sud još nije odlučio o molbama za njegovo izrucenje Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer je istražni sudija 26. maja zatražio neophodnu dokumentaciju od Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali do danas dokumentacija nije dostavljena.

Sudija je obema državama ostavio rok od 30 dana za dostavljanje tražene dokumentacije od dana prijema molbe, napominje se u saioštenju.

Posle odluke beogradskog suda o molbama za izručenje koje treba da postanu pravosnažne, konačnu odluku će doneti ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Vučerević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedelju dana kasnije je podnela zahtev za njegovo izručenje.

I Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podneo je Konzulatu Srbije u Bosni Hercegovini zahtev za dobijanje srpskog državljanstva koje nije dobio, a Hrvatskoj odnosno BIH bi mogao da bude izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

15 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

23 h

Podeli: