Vučić zadužen za bezbednost?

Izvor: B92, 03.Jul.2012, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić zadužen za bezbednost?

Beograd -- V.d. predsednik SNS Aleksandar Vučić bi mogao da bude potpredsednik vlade zadužen za bezbednost i koordinator borbe protiv korupcije, pišu Večernje novosti.

On bi sa tog mesta sinhronizovao rad svih bezbednosnih službi u državi, a nadzirao bi i aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, koje bi i dalje vodio Dačić.

Ova funkcija, kako se spekuliše, mogla bi da omogući Vučiću da bude i prvi operativac Saveta za nacionalnu bezbednost, čime bi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praktično, kontrolisao rad Bezbednosno-informativne agencije i vojnih obaveštajnih službi.

Više nema dileme ni ko će biti kadrovi regionalista u izvršnoj vlasti - uz Dinkića, koji preuzima finansije i ekonomiju, Verica Kalanović biće nadležna za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, a Suzana Grubješić spremna je da preuzme rolu vicepremijera za evropske integracije.

Koalicioni sporazum između naprednjaka, tabora oko socijalista i Dinkićevih Ujedinjenih regiona Srbije biće konačno dogovoren do kraja ove nedelje, pišu Novosti. Posle toga sve će biti spremno za usvajanje novog zakona o vladi i za promociju ministarskog kabineta, koji će da vodi Ivica Dačić.

Prema saznanjima ovog lista, osim ključnih principa državne politike, ugovor između partnera sadržaće i konkretne poteze: smanjenje broja resora, razbijanje partijskih feuda u ministarstvima, potpuna depolitizacija javnih preduzeća.

Takođe, dogovor je i da se svi članovi Dačićevog tima obavežu da u javnosti zastupaju sve odluke vlade, kako bi se predupredile greške prethodnika iz Cvetkovićevog mandata.

Dačić, Vučić i Dinkić tako će svojim potpisom garantovati da resori neće "pripadati" samo jednoj političkoj opciji, jer će ministri i državni sekretari biti iz različitih partija. Odmah će se raspisati i konkursi za direktore javnih preduzeća, koja više neće biti stranački plen.

Stručne službe sva tri politička tabora počele su da pripremaju i zakon o vladi, koji će predvideti najverovatnije 15 portfelja i najviše tri potpredsedničke fotelje.

Dok sa partnerima pravi konstrukciju buduće izvršne vlasti, mandatar Dačić već neformalno kontaktira i sa partijama manjina kako bi se ojačala postojeća parlamentarna većina, koja na papiru ima podršku 131 poslanika. On će u utorak u sedištu URS nastaviti pregovore o sklapanju mozaika vlade.

"Profil vlade biće zasnovan na realnom odnosu političkih snaga i u njoj će biti zastupljene stranke i koalicije shodno njihovim rezultatima na izborima. Trenutno smo fokusirani na koalicioni sporazum i očekujem da će on biti uskoro dogovoren" rekao je mandatar Dačić.

I lider naprednjaka Aleksandar Vučić potvrdio nam je da će koalicioni ugovor uskoro da ugleda svetlo dana.

"Insistiraćemo na razbijanju partijskog ključa u ministarstvima, ukidanju nepotrebnih agencija, kao i na brzom usvajanju novog zakona o javnim nabavkama. Nas više od resora interesuju mere o kojim moramo odmah da se dogovorimo kako Srbija ne bi bankrotirala do kraja godine", kaže Vučić.

Suzana Grubješić, član uprave URS, očekuje dogovor sa koalicijom SPS-PUPS-JS na sastanku u utorak. Ona priželjkuje da postojeća većina bude proširena:

"Za stranke manjine bilo bi dobro da ne ostanu u opoziciji i da daju podršku vlasti, jer na taj način mogu da sprovode program i zaštitu nacionalnih interesa", rekla je Grubješićeva.

Njen lider Dinkić u sredu će zvanično da počne pregovore sa Vučićem, a mandatar Dačić kreće u seriju sastanaka sa manjinskim i opozicionim partijama.

"Još nije zakazan susret sa mandatarom, ali smo mu pre nekoliko dana objasnili našu poziciju: nećemo biti deo vladajuće koalicije, ali ćemo podržavati sve zakone koji nas približavaju EU, ekonomski oporavljaju zemlju i afirmišu manjinska prava", rekao je Balint Pastor, funkcioner SVM.

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković tvrdi da će njegova stranka biti principijelna opozicija novoj vladajućoj većini, "jer je jedina partija u parlamentu koja se zalaže za političku neutralnost Srbije".

"Politika vođena protekle četiri godine pod parolom Evropske unije nema alternativu, Srbiju je dovela do kraha, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potpuno uništio srpsku privredu. Ustupci prethodne vlasti prema EU, naročito kad je reč o Kosovu, bili su više nego poražavajući ", ocenio je Petković.

Šumovi koji su se preko vikenda pojavili između novih partnera, kako svi tvrde, nisu narušili dogovor oko formiranja vlade. Prema utvrđenom redu vožnje, do 25. jula ministri bi trebalo da polože zakletvu u parlamentu i da se članovi vlade zvanično usele u Nemanjinu 11.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.