Vlada će započeti bolne reforme

Izvor: B92, 17.Mar.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada će započeti bolne reforme"

Beograd -- Ekonomista Saša Đogović smatra da će nova vlada Srbije započeti "bolne reforme" i da će SNS na tom poslu angažovati i ljude koji nisu članovi te partije.

"Nova vlada će biti kompaktna, a ima i apsolutnu podršku stanovnštva, što su pokazali jučerašniji izbori, tako da ima veću odgovornost da sprovede reformske zahvate", rekao je Đogović, saradnik Instuta za istrazivanje tržišta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (Izit).

Koalicija oko SNS je na prevremenim parlametarnim izborima osvojila apslolutnu većinu. Prema proceni Republičke izborne komisije, na osnovu obrađenih rezultata sa 65,37 odsto obrađenih biračkih mesta, imala bi u Skupštini Srbije 156 od 250 mesta.

Kako je ocenio Đogović, velikim delom stanovništivo je svesno da će reformski zahvati biti bolni.

"Zbog toga i očekujem da se zaista bar u prve dve godine mandata nove vlade pokrenu ti procesi, da bi se u završnici mandatao počeli ispoljavati i neki pozitivni rezultati", rekao je on.

Kao te pozitivne rezultate koje očekuje do kraja madata buduće vlade, Đogović je naveo smanjene nezaposlenosti, povećanje produktivnosti, stvaraja bazičnih pravnih, saobaćajajnih i infrastruktirnih elemenata, kao i dalji razvoj investicija.

On je rekao da očekuje da će vlada napraviti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, kakao bi mogla jeftinije da ulazi nove finansijske aranžmane na svetskom tržištu.

Đogović očekuje i da buduća vlada usvoji paket reformaskih zakona kao što su o privatizaciji, o stečaju, o radu, kao bi se dobila i kreditna podrška Svetske banke od 250 miliona dolara, koji će ići u tranziocioni fond za otpremnine za višak u preduzećima u

rstrukturiranju.

"Očekujem da se transparetno krene u reševanje problema preduzeća u restrukturiranju na bazi reformskih zakona koji treba da budu doneseni do kraja juna, a da bi žrtva solidarnog poreza imala smisla onda transformisanje javnog sektra mora zaista da počne odmah po formiranju vlade", rekao je saradnik Izita.

Na pitanje da li će nova vlada Srbije, koju će formirati SNS, imati dovoljno kadrova da sprovede očekivane reforme, Đogović je rekao da očekuje da će se budući premijer rukovoditi istim rezonom kao u pređašnjoj vladi i da će angažavati kadrove iz drugih stranaka ili vanstranačke ličnosti.

"Koliko sam čuo neće tu biti samo stranački kadrovi, nego će i ovaj put da se ide na kadrove koji su van stranaka, pa i u nekim drugim strankama, da bi se postigao što širi društveni konsenzus", rekao je on.

Đogović je dodao da će široki društveni konsenzus "biti neohodan i kod ustavnih promena koje će, takođe, biti neminovne".
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.