Već druga hitna sednica niškog parlamenta - opozicija kaže da se krši zakon, Banđur kritikuje Veće

Izvor: JužneVesti.com, 18.Maj.2021, 15:09

Već druga hitna sednica niškog parlamenta - opozicija kaže da se krši zakon, Banđur kritikuje Veće

Nije prošlo ni mesec dana od prethodne, a već je održana nova hitna sednica niškog parlamenta. Opozicija tvrdi da nije u skladu sa poslovnikom i da ne postoje razlozi za hitnost, dok odbornik SNS-a Miloš Banđur kaže da je problem u izvršnoj vlasti koja predloge odbornicima nije poslala na vreme, pa su ih sada pritisli rokovi. Predsedavajući Boban Džunić je sve kritike odbacio.

Kada je u nekom od prošlih saziva republički parlament usvojio desetak zakona po hitnom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << postupku, stigle su packe iz Evropske unije.

Lokalni parlamenti ne usvajaju zakone, ali odluke u niškom često donose na hitnim sednicama.

Ovog puta je sednica sazvana zbog 4 tačke dnevnog reda, a glavni razlog za hitnost je datum apliciranja za projekte za energetsku efikasnost kod Ministrarstva energetike. Naime, Grad Niš mora do 21. maja da preda svoj projekat koji će građanima omogućiti sufinansiranje zamene kotlova ili izolacije.

Mi danas imamo zakazanu vanrednu sednicu Skupštine i kada pogledate Poslovnik o radu postoji član 74 u kojem jasno stoji pod kojim uslovima može da zakaže vanrednu odnosno hitnu sednicu Skupštine i tu stoji da su razlozi za to vanredne okolnosti, vremenske nepogode ili druge okolnosti koje se nisu mogle predvideti ili sprečiti, a koje bi mogle da prouzrokuju štetne posledice. Apsolutno ovo što je danas na dnevnom redu nije opravdanje za hitnu sednicu - rekao je odbornik Koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković.

Za njega je to dokaz da niška vlast funkcioniše “na zvonce”.

Drugi problem u zakazivanju današnje sednice vidi odbornik SNS-a Miloš Banđur koji kaže da je taj problem u izvršnoj vlasti koja misli da odbornici rade “na dugme”, a koja je suštinski zakasnila u svom poslu i nije na vreme sve pripremila kako bi ispoštovala rokove.

Banđur kritikovao Gradsko veće; foto: A. S.Imam utisak da neko namerno dovodi u poziciju odbornike da ne poštuju ni sami sebe i tu mislim na izvršnu vlast u gradu, na garnituru koju čini izvršna vlast. Sve je moglo da se obavi u redovnom postupku i da nije bilo potrebe sazivati hitnu sednicu. Gradsko veće je 14. maja donelo predlog odluke i mogli su da nas obaveste za sednicu, ali ne, oni su to uradili juče ujutru u 8 sati. Smatram to prilično nekorektnim - rekao je Banđur.

Pojašnjava da je poziv za javni konkurs Ministartsvo raspisalo još 22. aprila i da je Grad imao 30 dana da donese odluku, a ona je samo pravni osnov.

Sednica je mogla da se zakaže i tokom aprila i ranije tokom maja, jer odluka nije komplikovana. Ako ste pogledali poziv Ministarstva sve ono što tamo piše je prepisano u našoj odluci i to može da se uradi za jedan dan. Usvajamo jedan papir. I šta? Za to je bilo potrebno 30 dana? Nije moglo da se uradi u kraćem roku? Krivi su odbornici koji pitaju o hitnosti sednice, a nisu krivi oni koji to nisu uradili u razumnom roku - kaže Banđur.

Prvi čovek parlamenta Boban Džunić odbacuje sve kritike i kaže da su dovoljno dobro obrazloženi razlozi hitnosti koje je prarlamentu uputila izvršna vlast.

Džunić kaže sve po zakonu; foto: JV-N. M.Svi razlozi koji su predviđeni Zakonom o lokanoj samoupravi i Poslovnikom o radu Skupštine jesu ispunjeni i od strane Gradskog veća i Odbora za imenovanje. Dakle, sednica je u toku. Uslovi jesu ispunjeni, a izvršna vlast je valjano i na zakonit način ispunila obrazložila zahteve i nadležna Uprava za organe grada dala je pozitivno mišljenje, a i sam sam utvrdio da je ispunjen svaki član zakona - rekao je Džunić.

Bez obzira na kritike pojedinaca sednica je održana i u svega nekoliko sati usvojene su sve tačke dnevnog reda. Sada će Grad moći da konkuriše kod Ministarstva, ali će i Gorica preuzeti groblja u Brzom Brodu i Suvom Dolu, dok će nove ili nove-stare direktore dobiti Regionalni i Dečiji centar i Narodni muzej Niš.

Podsetimo, prošla hitna sednica održana je 22. aprila i to tako što je prekinuta redovna sednica koja je već bila u toku. Na hitnoj sednici je bila samo jedna tačka dnevnog reda - promena vlasništva na zemljištu gde će se graditi stanovi za pripadnike službi bezbednosti.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.