Usvojen zakon o inspekcijskom nadzoru

Izvor: RTS, 15.Apr.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zakon o inspekcijskom nadzoru

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji će, veruju u Vladi Srbije, radikalno smanjiti prostor za korupciju i sivu ekonomiju.
16.07 - Završena treća sednica prolećnog zasedanja Skupštine Srbije. 
16.04 - Izabrano 18 sudija koji se prvi put biraju na tu funkciju.
15.45 - Usvojen Zakon o inspekcijskom nadzoru. 
15.30 - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Poslanici glasaju o podnetim amandmanima. 
15.10 - Završena rasprava o amandmanima na predlog zakona. 
15.07 - Rasprava Nove stranke i SNS-a u vezi sa jedinicama za isporuku rezultata, kao što su "deliveri junits".
13.30 - Radi se na donošenju zakona koji će pozabaviti rešavanjem problema probijanja rokova i ćutanja administracije, kaže Udovički.
10.05 - Poslanici počeli razmatranje amandmana na predloženi zakon. 
Zakonom, koji je podržalo 150 poslanika, utvrđeno je da će procena rizika biti okosnica planiranja i obavljanja inspekcijskog nadzora, a predstavlja kombinaciju verovatnoće nastanka štetnih posledica.

Predviđena je koordinacija inspekcijskog nadzora i međusobna saradnja inspekcija, kao i saradnja inspekcija i drugih državnih organa i subjekata iz privatnog sektora, a to će biti ostvareno preko budućeg Koordinacionog tela, koje će osnovati Vlada Srbije.
Potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički poručila je u načelnoj raspravi o zakonskom predlogu da će njegovo usvajanje radikalno smanjiti prostor za korupciju i za sivu ekonomiju i bitno rasteretiti troškove privrede.
Udovički je napomenula da će to suštinski promeniti način na koji rade sve inspekcijske službe u Srbiji.
Ministarka je rekla da se Vlada Srbije ozbiljno uhvatila ukoštac sa rešavanjem problema probijanja rokova i ćutanja adminstracije na zahteve građana i privrede.
Navela je da se intenzivno radi na donošenju novog zakona koji će se detaljno pozabaviti rešavanjem tog problema, a koji će biti podnet parlamentu u junu.
"Opšte je poznato da je pitanje rokova i ćutanja uprave kada građanima ili privredi nešto treba, jedna od rak rana funkcionisanja naše države i državne uprave", istakla je Udovički.
Ministarka je dodala da će novi zakon o opštem upravnom postupku važiti za sve upravne postupke pa i za inspekcijske.
Prema njenim rečima, primena tog zakona verovatno će biti odložena za godinu dana kako bi se u međuvremenu pripremili resursu i sprovele obuke za njegovu primenu.
Na predlog zakona poslanici bilo je podneto ukupno 110 amandmana, od kojih je Vlada Srbije prihvatila 38. 
Tokom rasprave o amandmanima poslanici opozicije su rekli da je predloženi zakon nedovoljan za smanjenje sive ekonomije i otklanjanje koruptivnosti u inspekcijama.
Vladajuća većine poručila je da je u pitanju dobar i moderan zakon koji će poboljšati stanje u toj oblasti.
Tokom rasprave povedena je i polemika o jedinicama za isporuku rezultata, kao što su "deliveri junits". Poslanik Nove stranke je upitao koji je zakonski okvir za uvođenje "deliveri junita".

Pavićević je rekao da treba "razvejati neznanje oko jedne važne inovacije" kao što su jedinice za isporuku rezultata, koje se, kako je rekao, tiču reforme državne uprave.
Naveo je da kao poslanik, te jedinice ne može da smesti ni u jedan zakon koji je relevantan i upitao šta je tačno njihov zadatak.
"Budući da se od tih jedinica za isporuku rezultata sada mnogo očekuje, niko ne zna šta su, ko je tamo, ko je to formirao. Da li je to pod vašom kontrolom", pitao je Pavićević ministarku Kori Udovički.
Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić poručio je Pavićeviću da ne prepoznaje reč "rezultat", a da baš rezultat odvaja aktuelnu od prethodnih vlada.
"Ovu skupštinu interesuje rezultat. Nerazumevanjem potrebe za rezultatima pokazujete odnos i prema građanima Srbije", rekao je Babić.
Tokom rasprave se polemisalo i o Ekonomskom kokusu, čiji je amandman prihvaćen, zbog čega je zamenik šefa poslaničke grupe SDS-a Janko Veselinović upitao da li je to poslaničko telo zasnovano na Poslovniku ili neka interesna organizacija.
Potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković objasnio je da je u tom telu i poslanik SDS-a, navodeći da u parlamentu deluju i druge neformalne grupe poput "Zeleni poslanici" i Ženska parlamentarna mreža.
Veselinović je negodovao što ključni amandmani te stranke nisu usvojeni, navodeći da je zakon loš i da građani od njega neće imati koristi.
Poslanici su se na današnjoj sedinici izjasnili i o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva. Izabrano je 18 sudija i to za osnovne sudove u Novom Sadu, Nišu i Sjenici.
Na sednici je usvojeno i autentično tumačenje jedne od odredbi Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje je tražila grupa od 15 poslanka, koji su ukazali da postoji nedoumica o tome da li se zvanje "nastavnik" odnosi samo na zaposlene u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, ili i na nastavno osoblje visokoškolskih ustanova.
Usvajanjem tumačenja završena je treća sednica prolećnog zasedanja, koju su poslanici započeli 2. aprila.
Već za sutra je zakazana nova sednica, na kojoj će kao prvu tačku dnevnog reda razmatrati izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje predviđaju obaveznu vakcinaciju, za koju nije potreban pisani pristanak pacijenta, odnosno zakonskog zastupnika deteta.
Na dnevnom redu te sednice je i potvrđivanje sporazuma Srbije sa Kanadom, Jermenijom, Gruzijom i Ukrajinom u raznim oblastima, kao i predlog odluke o izboru sudije koji se prvi put bira na sudijsku funkciju.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.