Uklanjanje barikada

Izvor: RTS, 10.Avg.2011, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklanjanje barikada

Srbi uklonili barikade kod Leposavića i kod mesta Zupče. Barikade u Rudaru ostaju do daljeg. Kfor razume da je za uklanjanje barikada potrebno vreme, ali poručuje da to ostaje jedan od uslova za sprovođenje sporazuma koji je postignut sa Vladom Srbije.

13.24 - Srbi ostaju na barikadama u Rudaru dok stanje na prelazima Brnjak i Jarinje ne bude kao pre 25. jula, rekao predsednik opštine Kosovska Mitrovica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Krstimir Pantić, funkcioner SNS-a.

13.04 - Razumemo da je za uklanjanje barikada potrebno vreme, rekao portparol Kfora Hans Ditrih Vihter i dodao da Kfor ne postavlja nikakav vremenski okvir za njihovo uklanjanje.

12.49 - Srbi iz Zubinog Potoka uklonili su barikade kod mesta Zupče, javlja Tanjug.

11.10 - Na punktovima Brnjak i Jarinje nema kosovskih carinika, niti Euleksa, piše Koha ditore, demantujući izjavu Hašima Tačija da se tamo nalaze kosovski carinici.

Srbi sa severa Kosova i Metohije uklonili su kasno sinoć barikade kod Leposavića postavljene na putu ka administrativnom prelazu Jarinje. Barikade su danas uklonjene i u mestu Zupče, javio je Tanjug, dok u Rudaru ostaju do daljeg.

Predsednici četiri opštine na severu Kosmeta saopštili su da će o daljem uklanjanju blokada odlučivati krizni štabovi.

Građanima su, posle odlaganja zajedničke sednice, čelnici opština poručili da će strančarenje ostaviti po strani i biti jedinstveni. Vozilima Kfora omogućen je prolaz svuda na severnom delu Pokrajine.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović ocenio je da je privremeni sporazum Vlade Srbije i Kfora dobar u datim okolnostima, da to smatra i velika većina građana i da se može očekivati postepeno uklanjanje barikada.

Stefanović je za RTS rekao da će dogovor biti ostvaren, a da odlaganje sednice u Leposaviću nije dramatičan događaj, jer lokalne vlasti ne treba da prihvate sporazum Vlade Srbije i Kfora, već da ga realizuju.

Borislav Stefanović je naveo da je odlaganje sednice odbornika srpskih opština sa severa Pokrajine bio pokušaj jedne grupe da progura stranačke interese kada im nije ni mesto ni vreme.

Uklanjanje barikada u Rudaru komplikovanije

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je za RTS da je barikada u Rudaru tehnički komplikovana, jer su postavljene građevinske mašine, pa će trebati više vremena da se ukloni.

Na punktovima Brnjak i Jarinje nema službenika carine Kosova, niti Euleksa, prenosi prištinski list Koha ditore, pozivajući se na izvor iz Kfora.

Kfor je odbio da transportuje carinike na prelaz Brnjak, uprkos tvrdnjama kosovskog premijera Hašima Tačija da u Brnjaku ima službenika carine, piše list.

Tači je nedavno rekao da se na prelazu G31 u Brnjaku nalaze carinici, ali carinika nema ni na tom, ni na prelazu G1 u Jarinju, navodi list.

"Na tim prelazima nema carinskog osoblja, jer je zonu u kojoj se ta dva prelaza nalaze Kfor proglasio za delimičnu vojnu zonu", rekao je visoki zvaničnik Kfora.

"Iz Kfora znaju da to neće ići lako, oni osećaju delimično krivicu za sve ovo, ali to ne govore i tolerantni su kada je u pitanju rok za uklanjanje barikada", rekao je Ivanović.

"Kforu treba prolaz i ima alternativni put na koji smo ukazali još u prvoj fazi kada smo kao preduslov za razgovore otvorili deo tog puta i omogućili im da prođu kroz Mitrovicu, odnosno kroz Zvečan", izjavio je Ivanović.

Kfor ne postavlja nikakav vremenski okvir za uklanjanje barikada, jer razumeju da je, kako su naveli, za to potrebno vreme.

"Prihvatamo da je za uklanjanje barikada potrebno vreme, ali to ostaje jedan od uslova za sprovođenje privremenog sporazuma koji je postignut sa Vladom Srbije", rekao je Tanjugu portparol Kfora Hans Ditrih Vihter.

Dodaje da je važno da snage Kfora mogu da prođu glavnim putnim pravcima, a da na nekim mestima koriste sekundarne puteve.

Komandant Kfora Erhard Biler juče je rekao da je optimista kada je reč o uklanjanju barikada, ali nije želeo da spekuliše o mogućim akcijama ukoliko se to ne dogodi. Biler je ocenio da će Srbi "pokazati zrelost" i ukloniti barikade, prenose prištinski mediji.

Sporazum sa Kforom, koji su predstavnici Vlade Srbije postigli u petak, precizira da će kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, najkraće do 15. septembra, zadržati Kfor.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.