Ubeđenje ili ucena - nezvanična “lista botova SNS” broji oko 2.000 naloga sa juga Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 10.Jul.2023, 18:24

Ubeđenje ili ucena - nezvanična “lista botova SNS” broji oko 2.000 naloga sa juga Srbije

Na "listi botova" SNS koja poslednjih dana kruži na društvenim mrežama nalazi se oko 2.000 naloga sa juga Srbije. Najviše ih je u Leskovcu, čak 281 pa je taj grad i na nivou zemlje treći po broju profila koji pišu hvalospeve o vladajućoj partiji, ali i negativne komentare usmerene ka neistomišljenicima na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i TikToku. Najmanje takve podrške na jugu stiže iz Nišavskog okruga, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je šest opština van "bot liste". Niški pravnik kaže da za "botovsku aktivnost" ljudi dobijaju novac ili to rade da bi ostali na poslu koji su dobili preko stranke.

Tabela nije zvanična i nije moguće utvrditi da li su podaci u potpunosti tačni, ali izvori Južnih vesti potvrđuju da neki sa spiska u Nišu zaista rade taj "posao", dok južnjaci prepoznaju imena svojih komšija, rođaka, poznanika i lokalnih službenika.U Nišavskom okrugu najmanje naloga; foto: JV

Profili za pisanje pohvala Srpskoj naprednoj stranci i "hejterskih" komentara na račun kritika koje se na tu stranku odnose i na račun opozicije, uglavnom su lažni i pod drugim imenima, dok neki "botuju" sa svojih pravih profila, gde objavljuju i fotografije sa štandova SNS-a, kao i u majicama sa stranačkim obeležjima.

Iz Nišavskog okruga ukupno su 223 naloga, od čega 92 iz Niša, 64 iz Merošine, 28 iz Aleksinca, 22 iz Ražnja i 17 iz Svrljiga. Gadžin Han i Doljevac su van liste.

Tako se na listi našao i Nikola Ždraljević, kog je još 2019. godine u JKP Tržnica u Nišu, mimo konkursa, zaposlio preko stranke direktor preduzeća Goran Đorđević. On nije negirao da je na spisku, već je rekao da je na odmoru i tražio pitanja na mejl.

Osim njega, na spisku je i osoba istog imena i prezimena kao predsednik niškog Odbora za imenovanje Ivan Jovanović koji je novinaru Južnih vesti, nakon što se predstavio, rekao da je na poslu i da je zauzet pa spustio slušalicu. Na poruku do objavljivanja teksta - nije odgovorio.Uglavnom lažni profili; ilustracija; foto: JV

Na pitanja o tome da li oni koji "botuju" za to dobijaju novac, iz Gradskog odbora SNS-a u Nišu takođe nisu odgovorili. Čovek koji se javio na telefon rekao je da je samo dežuran i da o tome nije obavešten pa je tražio broj telefona na koji će se, kako je rekao, neko javiti sa komentarom.

Profesor Pravnog fakulteta u Nišu Aleksandar Mojašević kaže da se u Srbiji, umesto u Nacionalnu službu za zapošljavanje, ide u vladajuću stranku, kao i da njeni članovi dobijaju privremene poslove zbog kojih će uraditi sve što se od njih traži. Za "botovsku aktivnost", kako navodi, neki dobijaju i novčanu naknadu.

Komentari koje anonimno pišu na nekim ciljanim portalima imaju samo jedan zadatak, a to je da stvore određenu sliku koja im je potrebna i da utiču na određenu grupu ljudi. To ne radi samo SNS, to je opšta pojava koja se dešava svuda u svetu. Društvene mreže su danas veoma uticajne i političke partije to koriste. Veći je problem sa moralne tačke gledišta, jer to ne bi trebalo da rade - kaže Mojašević.

Iz Jablaničkog okruga ukupno je 566 naloga, od čega samo iz Leskovca skoro polovina - 281. Iz Gradskog odbora u gradu koji je jedno od "žarišta" nisu se javili na telefon i nisu odgovorili na mejl do objavljivanja teksta. Vlasotince ima 152 profila na spisku, Lebane 85, Bojnik 40, Medveđa 8, dok iz Crne Trave nema nikoga.Južnjaci daju doprinos "botovanju"; ilustracija; foto: A. Kostić

Kada je reč o Topličkom okrugu, na listi je 488 naloga - najviše u Prokuplju (166) pa u Kuršumliji (126), Žitorađi (122) i Blacu (74). Iz prokupačkog ogranka SNS-a najpre se javila žena koja je poručila da nije ovlašćena i da ne sme da daje izjave, a zatim je novinarku pozvao i čovek koji se predstavio kao "Marko iz Srpske iz napredne stranke". On kaže da je to sve na dobrovoljnoj bazi i da se ne dobija naknada.

Slično odgovaraju i iz pirotskog SNS-a. Žena koja se javila novinarki na telefon kaže da nema naknade i da je reč o regularnim stranačkim aktivnostima, a zatim, nakon kratke konsultacije sa nekim, poručuje da nije ovlašćena da komentariše. Inače, u tom okrugu postoji 294 naloga, od čega u Pirotu 68, u Babušnici 107, u Dimitrovgradu 33 i u Beloj Palanci 86.Telefonski broj naprednjaka u Vranju nepostojeći; foto: FB strana Srpska napredna stranka Vranje

428 naloga sa spiska je iz Pčinjskog okruga, najviše iz Vranja - 261, a zatim 116 iz Surdulice, 39 iz Vladičinog Hana i 12 iz Bujanovca. Iz Preševa, Bosilegrada i Trgovišta nema naloga na spisku. Broj telefona vranjskog SNS-a je nepostojeći.

Spisak je objavio Dragan Videnović iz Pokreta Srbije Gerila, a novinari Južnih vesti naloge su proverili nasumično. Oni su i dalje aktivni i pišu za Srpsku naprednu stranku.

Podsetimo, o tome da "botovanje" organizuju funkcioneri Srpske napredne stranke i da je namera stvoriti lažnu sliku zadovoljstva vlašću, svedočio je član SNS i bivši pripadnik internet tima vladajuće partije pre četiri godine. Tada je rekao da najveći deo "botova" radi u javnim preduzećima i da posledica odbijanja naređenja može da bude i otkaz.

Južne vesti prve su dokazale da je sedište "bot" centrale na adresi SNS-a u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Facebook,   Twiter

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.