Izvor: JUGpress.com, 12.Feb.2022, 23:50

U SNS-u pričali o Danu državnosti

LESKOVAC

U prostorijama Srpske Napredne stranke Savet za pravna pitanja ove stranke održao je tribinu povodom dana Državnosti i Ustavnosti Republike Srbije. Milan Ljubić, advokat, govorio je istorijatu Sretenjskom ustavu donetim 15. februara 1835. godine u Kragujevcu.

„U to vreme je to bio jedan od najsavremenijih Ustava tog doba po svojoj liberalnosti i demokratičnosti i postavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << temelje na kojima se i danas zasniva ustavnost Republike Srbije. Ustav je napisao Dimitrije Davidović i njime je prvi put izvršena podela vlasti na Zakonodavnu, Izvršnu i Sudsku vlast. Tim Ustavom su se propisivala prava čoveka, ukinulo se ropstvo koje je u to vreme još uvek bilo aktuelno u nekim zemljama, propsiana je bila privatna svojina, niko nije mogao da bude osuđen mimo suda i zakona, nije se moglo dva puta suditi za isto krivično delo… Ustav je važio svega dve nedelje, jer su ga ondašnje velike sile, Rusija, Turska i Austrougarska okarakterisale kao zabludu i nazivale zaraznim Ustavom kojim je zarazilo stanovništvo Srbije koje misli o nekoj državnosti i nekoj slobodi. Knez Miloš je pod njihovim uticajem dve nedelje nakon donošenja Ustav stavio privremeno van snage, a mesec dana kasnije je apsolutno stavljen van snage.“

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.