U Novom Sadu (ne)će biti promene vlasti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2012, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu (ne)će biti promene vlasti

NOVI SAD -

Predsednik novosadskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je danas da od Socijalističke partije Srbije (SPS) zavisi da li će biti promenjena vlast u Novom Sadu.

"Garantujem da će, ako SPS izađe iz koalicije sa Demokratskom strankom (DS), vlast u Novom Sadu biti promenjena", rekao je Vučević na konferenciji za novinare, ali nije precizirao kada bi to moglo da se dogodi.

Vučević je dodao da naprednjaci računaju na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odbornike Demokratske stranke Srbije i Dveri kao potencijalne partnere za novu vladajuću koaliciju.

SNS u Skupštini Novog Sada ima 15 odbornika, DSS i Dveri po pet, a SPS sedam, što su 32 odbornika koji nisu apsolutna većina u parlamentu sa ukupno 78 odbornika.

Na pitanje na koji način onda SNS misli da formira većinu, Vučević je rekao da postoji i mogućnost saradnje sa odborničkim klubom "Svi za Novi Sad", koji čine tri odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO) i šest odbornika Romske demokratske stranke.

"SPO može biti potencijalni saradnik SNS-u u Novom Sadu. Razgovaraćemo s njima o tome i ne isključujem mogućnost da postignemo dogovor", kazao je on.

Vučević je odbacio spekulacije da naprednjaci pokušavaju da preuzmu vlast u glavnom gradu Vojvodine tako što kupuju odbornike vladajuće većine.

Sević: Nema elemenata za prekomponovanje vlasti u Novom Sadu

Predsednik Gradskog odbora SPS-a Siniša Sević izjavio je danas da koalicija koja je sada na vlasti u Novom Sadu ima stabilnu većinu od 47 odbornika i da, za sada, nema elemenata koji ukazuju da bi moglo doći do prekomponovanja gradske vlasti.

"Takve spekulacije nisu dobre ni za Novi Sad, ni za Novosađane, jer nisu zasnovane na realnosti, niti na trenutnom odnosu odborničkih grupa u Skupštini grada ", kazao je Sević Tanjugu.

On je istakao da SPS nije dobila nikakvu zvaničnu ponudu ni o formalnim, ni o neformalnim razgovorima od bilo koje političke stranke, pa ni od SNS.

Zamoljen da prokomentariše najavu naprednjaka da će im naredne sedmice i formalno uputiti poziv za razgovore o formiranju nove većine u gradskom parlamentu, Sević je kazao da očekuje da od SNS dobije jasan predlog ko će činiti novu većinu u gradskom parlamentu.

Tada bi imali o čemu da pričamo, jer sada nema ni teme o kojoj bi razgovarali, istakao je Sević, dodajući da SPS nije na izborima učestvovao da bi podržavao DS i SNS već da bi ostvario sopstvene političke ciljeve.

"SNS treba jasno da kaže koji su to novi momenti u političkim odnosima u gradu i ko bi trebalo da čini novu većinu. Mi u SPS-u trenutno ne vidimo da ta većina postoji", rekao je Sević.

Na konstataciju da je njegova izjava u suprotnosti sa ranijom izjavom potpredsednika SPS-a Dušana Bajatovića da koalicija između DS i SPS-a u Vojvodini više ne postoji i da u svim lokalnim sredinama treba formirati vlast po ugledu na republičku vladajuću većinu, Sević je odgovorio da se Bajatovićeva izjava odnosi na one lokalne samouprave u kojima je moguće napraviti novu većinu, a da on, za sada, u Novom Sadu ne vidi tu mogućnost.

"Potpuno je jasno da odnosi SPS i DS nisu isti kao što su bili, pogotovo od trenutka kada je doneta odluka da SPS ne učestvuje u pokrajinskoj vlasti", kazao je Sević, ističući da "iz ovog aspekta ne vidi većinu koju bi SPS mogao napraviti sa nekim drugim u gradu".

U Novom Sadu je na vlasti koalicija DS, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i SPS-a.

DS je na izborima osvojila 18 odborničkih mandata, LSV, na čijoj listi su bili i kandidati SPO, 15, a koalicija oko SPS-a sedam mandata, tako da imaju 40 od ukupno 78 odbornika.

Srpska radikalna stranka u Skupštini grada ima pet odbornika i odbacila je svaku mogućnost saradnje sa SNS koju nazivaju izdajničkom. Savez vojvođanskih Mađara i stranka Nijedan od ponuđenih odgovora imaju po jednog odbornika.

Odbornička grupa "Svi za Novi Sad" posle razgovora donosi odluku

Povodom najava da bi u Novom Sadu moglo doći do promene vlasti oglasila se i odbornička grupa "Svi za Novi Sad".

Ova odbornička grupa koju čini devet odbornika, saopštila je da će podržati svaku gradsku vlast koja brine o interesima sugrađana i prihvata programske ciljeve oko kojih se udružila ova grupa odbornika. To su: decentralizacija vlasti u Novom Sadu i formiranje novih opština u okviru grada Novog Sada za Veternik, Futog, Kać, Petrovaradin, Sremsku Kamenicu, Rumenku i Klisu, kao i odgovorna socijalna politika prema najugroženijim Novosađanima.

"O realizaciji ovih programskih ciljeva razgovaraćemo ubrzo sa gradonačelnikom i svim ostalim relevantnim strankama u gradu. Na osnovu rezultata tih razgovora dalje ćemo se opredeliti da li ćemo podržavati gradsku vlast ili biti u opoziciji", navodi se u saopštenju ove odborničke grupe koje je potpisala šef Branka Bežanov.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Dveri

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.