Tajna uspeha SNS-a: Vučić ume dobro i da sluša i da priča

Izvor: Blic, 18.Mar.2014, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna uspeha SNS-a: Vučić ume dobro i da sluša i da priča

Aleksandar Vučić prvo je umeo dobro da sluša, a potom još bolje da priča kako bi mu birači poverovali, da bi ga zatim darovali apsolutnom vlašću zahvaljujući glasovima više od 48 odsto onih koji su u nedelju izašli na izbore.

U tome je, ukratko, tajna izbornog uspeha liste predvođene SNS-om, koja će u parlamentu imati oko 156 poslanika. Sociolog Jovo Bakić ocenjuje da je lider SNS prepoznao da ljude tište kriminal i korupcija i imao je odgovarajuću >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << priču za to. On nije sklon tome da Vučićev uspeh tumači pričom da “Srbi vole vođe”.

- Hapšenje Miškovića samo je ljude uverilo u to da je on ozbiljan. To, međutim, spada u izvesnu lakovernost, ali i pokazuje koliko su građani razočarani onim što su radile stranke iz postpetooktobarskog perioda, pre svega negativnim izborom ljudi - kaže Bakić.

On dodaje da građani žele da veruju Vučiću, ali upozorava i da takva očaranost po pravilu prelazi u razočaranost.

- Mišković je uhapšen i sudi mu se. Ali, ako ste odstranili vođu čopora, niste rasturili ceo čopor koji će nastaviti da kolje ovce. A možda na kraju on i ne bude osuđen - kaže Bakić.

Ko još ima apsolutnu vlast u Evropi

Prema oceni sociologa Srećka Mihajlovića, među glasačima SNS prevladali su oni koji manje-više nemaju od čega da žive, a nadu u bolji život vide u Vučiću, “jer jedini izgleda uverljivo”.

- Imao je dvogodišnju izbornu kampanju tokom koje je unižavao potencijalne protivnike. To mu je omogućilo ovakvu pobedu. S druge strane, propadanje DS, čemu je on pomogao koliko god je mogao, možda je još značajnije za pobedu SNS od samih rezultata njegovog rada. Igrao je i na kartu “uhvatite lopova”. I uhvatio je lopove, neke koji su zaista krali, i neke kojima je krađa pripisana... Malo ko od političkih protivnika ostao je neukaljan - kaže Mihajlović.

On dodaje i da je istraživanje koje je sproveo pokazalo da je među nekadašnjim glasačima DS više onih koji su se opredelili za SNS nego za neku od stranaka nastalu cepanjem demokrata.

Lider SNS, kako kaže Mihajlović, nije ponudio rešenje za probleme, ali je ponudio nadu i rekao “donećemo posao, uhapsićemo kriminalce”, dok su drugi “nudili nekakve vizije, televizije...”.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.