Svi bi u privremeni organ Beograda

Izvor: B92, 16.Nov.2013, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi bi u privremeni organ Beograda

Beograd -- Gradski odbori DS i DSS saopštili su imena svojih kandidata za članove privremenog organa u Beogradu, dok će SNS o tome tek razgovarati.

Socijalistička partija Srbije još zvanično nije saopštila ime svog kandidata za člana privremene uprave koja će Beograd voditi do izbora u glavnom gradu, ali se u javnosti pominje da će to biti funkcioner beogradskog odbora SPS Nikola Nikodijević.

Liberalno demokratska partija, koja nije prešla cenzus na prošlogodišnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << majskim izborima za ulazak u Skupštinu Beograda, smatra da treba da ima svog predstavnika u privremenoj upravi Beograda.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović je pre nekoliko dana izjavio da je LDP potreban Beogradu i izrazio očekivanje da će Vlada Srbije uzeti u obzir tu političku činjenicu prilikom formiranja privremene gradske uprave.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je juče da očekuje da će Vlada Srbije u ponedeljak ili utorak izabrati privremeni organ u Beogradu.

Dok SNS kritikuje kandidate koje je predložio DS - Živorada Anđelkovića i Tatijanu Pašić, DS navodi da ta odluka stranke pokazuje odgovornost prema Beograđanima kako bi grad do izbora nastavio da funkcioniše što je moguće bolje.

Predsednik Gradskog odbora DS Balša Božović je danas u izjavi agenciji Beta ukazao da po Ustavu i Zakonu o lokalnoj samupravi DS treba da ima dva predstavnika u privremenom veću, pošto u Skupštini grada Beograda ima 50 od 110 odbornika.

Božović je ocenio i da je do sada SNS pokazala da joj nije previše stalo do izborne volje Beograđana načinom na koji je smenjen lider te stranke i gradonačelnik Dragan Đilas i da ga ne bi iznenadilo da DS ne učestvuje u privremenoj upravi.

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović danas je na konferenciji za novinare kazao da se SNS neće mešati u rad vlade u odlučivanju o privremenom organu, ali i da traži od vlade da izbere ljude bolje od onih koje predlaže DS.

"Spremni smo da niko od SNS-a ne učestvuje u privremenom oraganu, ali tražimo od vlade da izabere ljude bolje od onih koje nudi DS", naveo je Stefanović.

On je naglasio da SNS ne osporava pravo DS da kandiduje ljude, ali da ne može da se pomiri sa tim da će "Žika Pauk" (Živorad Anđelković) biti u privremenom organu i dodao da SNS ima mnogo ozbiljnije ljude.

Stefanović je naveo da će SNS svakako razgovarati o svojim kandidatima, ali da nema potvrdu da će sednica Predsedništva SNS biti održana sutra.

Gradski odbor DSS Beograd predlažio je za člana privremenog organa predsednika Gradskog odbora DSS Andreju Mladenovića, koji je u aktuelnom sazivu gradske skupštine bio šef odborničke grupe te stranke.

Gradski odbor DSS Beograd je dopisom obavestio Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave da je ta stranka spremna da učestvuje u radu privremenog organa u Beogradu jer je, kako navodi, u skladu sa zakonom da privremeni organ bude sastavljen od predstavnika stranaka koje su imale odbornike u prethodnom mandatu.

Dragan Đilas smenjen je 24. septembra s mesta gradonačelnika Beograda glasovima većine odbornika u Skupštini grada.

Pošto u roku od 30 dana od smenjivanja Đilasa nije izabran novi gradonačelnik, u Beogradu će biti uvedena privremena uprava koju imenuje vlada, odnosno privremeno veće od pet članova koje upravlja gradom.

Izbore za Skupštinu Beograda raspisuje predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović koji ima rok od 60 dana od kada se uvede privremeni organ da ih raspiše.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.