Suđenje sa malo politike i umetnosti

Izvor: Danas, 16.Jul.2015, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje sa malo politike i umetnosti

Niš - U Osnovnom sudu u Nišu juče je počelo suđenje književniku Zoranu Ćiriću, alijas Magičnom Ćiri, zbog sumnje da je slanjem sms-poruka uvredljive i preteće sadržine ugrozio sigurnost niškog gradonačelnika Zorana Perišića, koji je i član Predsedništva SNS-a. Optužni predlog protiv Ćirića podiglo je Osnovno javno tužilaštvo po službenoj dužnosti, a Perišić se pojavio u svojstvu oštećenog.

Zamenik osnovnog javnog tužioca Aleksandar Stevanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << podsetio je da je Ćirić 5. decembra 2013. godine poslao SMS poruke sa pretnjama Perišiću na telefone predsednika Skupštine grada i člana Predsedništva SPS-a Mileta Ilića, tadašnjeg direktora Jugoistoka i funkcionera SPS Igora Novakovića, gradskog odbornika i univerzitetskog profesora Dragana Čorbića (SNS) i tadašnjeg visokog funkcionera URS-a Branislava Jovanovića. U tim porukama je, iako je mogao da shvati značaj svog dela, naveo da će Perišića, koga je nazvao "samozvanim gradonačelnikom", "punjenom pticom" i "zlotvorom", "ubiti" , te da će on biti "živ raskomadan", a "njegova deca biti mrtva" i "seme zatrto". Te političare, koje inače lično poznaje, istovremeno je pozvao da o sadržini poruka obaveste Perišića, vrh svojih partija, policiju, "Službu" i medije.

 Stevanović je kazao da takve reči objektivno predstavljaju pretnju i da bi kod svakog čoveka, pa i Perišića, izazvale strah za bezbednost porodice i ličnu sigurnost. On je naglasio da je ovo "postupak protiv građanina Ćirića, a ne protiv umetnika i umetnosti", te da poruke ove vrste ne mogu biti književni iskaz ili deo nekog književnog dela.

 Branilac optuženog pisca, advokat Boško Ristić, kazao je, međutim, da je sasvim jasno da krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti nema, jer je za njegovo postojanje neophodno da pretnje budu ozbiljne i neposredne, a Ćirićeve sms poruke bile su samo specifični književni iskaz, koji je pri tom upućen četvorici drugih političara, a ne Perišiću. Takođe, za postojanje ovog krivičnog dela neophodno je da se oštećeno lice zaista oseća ugroženim, što sa niškim gradonačelnikom nije bio slučaj, pošto je "preteće sms poruke" prijavio policiji tek sutradan, a u medijima jasno izjavljivao da se nije osećao lično ugroženim. Podsetio je da Ćirić krajnje površno poznaje Perišića, da nikada nisu bili u sukobu, te da nema nikakvog motiva za upućivanje stvarnih pretnji.

 - Perišić je podneo krivičnu prijavu jer je želeo da ovaj slučaj medijski i politički iskoristi na svoju korist. Ovo jeste suđenje umetniku i umetnosti, tim pre što je sasvim jasno da je Ćirić ne samo značajan i nagrađivani pisac, već i potpuno nenasilna osoba. On je uostalom zbog svoje književne, ali i lične biografije dobio najveću gradsku nagradu "11. januar", koju mu je uručio upravo Perišić. Ovde se više radi o osećaju Perišićeve povređenosti, zbog ocena koje je Ćirić izneo o njegovoj ličnosti, a svakako ne o njegovom osećaju ugroženosti - rekao je Ristić.

 On je, pored ostalog, predložio veštačenje psihičkog stanja Perišića povodom sms pretnji, koje bi, po njegovom predlogu, trebalo da obavi psihijatar Slavica Đukić Dejanović, i bivša ministarka zdravlja i aktuelna funkcionerka SPS-a. Perišić je, pak, najavio da će sledeći put doći sa advokatom Danilom Nikolićem, bivšim državnim sekretarom u Ministarstvu pravde i pripadnikom SNS-a. On je, takođe, u svojstvu oštećenog, tražio da se veštači Ćirićeva radna sposobnost, što je advokat Ristić ocenio bespredmetnim, ali i kao vid zloupotrebe i pritiska, pošto je Perišić "poslodavac" Ćirića, koji radi u gradskoj javnoj ustanovi Niški kulturni centar. Sudija Zoran Minčić tek će odlučiti o ovim zahtevima. Suđenje se nastavlja 8. oktobra.

Perišić: Pretnje nisu umetnički performans

 - Advokat Boško Ristić izneo je duhovitu odbranu, a ako je i kao političar bio toliko uspešan, jasno mi je zašto smo došli dovde. U sms-porukama nije kritikovan moj rad kao gradonačelnika, već sam na strašan i grub način napadnut ja kao ličnost. Ovakve poruke ne mogu biti "umetnički performans", kako tvrdi Ćirić, i ja kao čovek i roditelj nisam mogao da ostanem nem. Ni u jednom trenutku nisam se uplašio za svoju bezbednost, ja sam čovek od sto kila, ako treba pobiću se i sa Ćirićem, ali sam se uplašio za bezbednost svoje dece. Znate, stalno slušamo o strašnim stvarima za koje komšije kažu da ih je počinio "dobar i miran čovek"- rekao je Zoran Perišić, gradonačelnik Niša.

Ćirić: Suđenje na mig vlasti iz Beograda

 - Znam kako funkcionišu lokalni političari u Nišu, te tvrdim da ovog suđenja ne bi bilo da nije stigao dvorski mig iz prestonice, odnosno iz samog vrha vlasti, što i nije teško, jer Magični Ćira oštro kritikuje aktuelnog Velikog vođu, kao i sve velike vođe pre njega. Kroz ovo suđenje politika siluje umetnost. Stalno nam govore da je "sve politika", a ja tvrdim i želim da dokažem da je sve umetnost. Ja sam pisac po rođenju, živim u umetnosti, malo boravim u stvarnom svetu. Kao sledbenik Mišela Dišara, i čovek koji je decenijama u književnosti, želeo sam da promenim književni metod, da vidim politički darvinizam na delu, odnosno kako će međusobno reagovati političari u kriznim situacijama, i to iskoristim za roman na kojem radim. Ta spontana i bezazlena književna akcija zatvorenog tipa pretvorila se u "veliki slučaj", koji nisam želeo, i ne osećam se dobro zbog svega, bez obzira što nisam imao nameru, niti sam izvršio bilo koje krivično delo - kaže Zoran Ćirić.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.