Sud odbio žalbu, u izbornoj komisiji većina članova iz i oko SNS

Izvor: JužneVesti.com, 15.Mar.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud odbio žalbu, u izbornoj komisiji većina članova iz i oko SNS

Iako matematika pokazuje da koalicija oko SNS i dalje ima više od polovine članova u niškoj izbornoj komisiji, Upravni sud kaže da neregularnosti nema. Žalba DSS i Koalicije za Niš odbačena.

Odbornici opozicionih stranaka su ukazivali na to da Srpska napredna stranka u Nišu sa svojim “satelitima” ima 9 od 15 članova Gradske izborne komisije koja je formirana na poslednjoj sednici Skupštine i koja će sprovesti predstojeće izbore.

Upravni sud u presudi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od 11. marta piše da je žalba opozicionih stranka neosnovana, jer, kako kažu, nijedna politička stranka odnosno koalicija nema natpolovičnu zastupljenost u stalnom sastavu Gradske izborne komisije.

Ovakvim sastavom nije povređena odredba člana 13. stav 3. Zakona o lokalnim izborima koji kaže da nijedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovine članova izborne komisije - piše u presudi.

Međutim, ni presuda nije u potpunosti precizna i u njoj piše da sud ne negira mogućnost koalicije SNS i ostalih stranka, ali kažu da se “ni iz jedne odredbe ne može videti da je formiranje stranačke koalicije neophodno za vršenje vlasti”.

Tačnije, kako piše u presudi, sud je razmatrao aktuelene koalicije i stranke koje su trenutno zastupljene u niškom parlamentu, a ne i potencijalne koalicije koje bi mogle da se dese nakon izbora. 

Odluka suda je konačna i bez prava na žalbu.

Činjenica je, a to potvrđuje i zvaničan dokument o sastavu izborne komisije u Nišu, da je najveći broj članova GIK upravo iz redova stranaka koje su na izbornoj listi za izbore 2016. koju predvodi SNS.

Srpska napredna stranka ima 6 članova uključujući predsednika, po jednog imaju Pokret socijalista, Samostalni DSS i Niška priča-SDPS. Računica je jasna - 9 je više od pola u odnosu na 15. Ostalih 6 mesta namenjeno je SPS-u (2), DS-u (2) i po jedno za URS i DSS-Koalicija za Niš.

Milan Lapčević, odbornik DSS-a u niškom parlamentu, koji je podneo žalbu, kaže da još nije dobio presudu, te stoga ne može ni da je komentariše.

Podsetimo, on i još nekoliko opozicionih odbornika još za skupštinskom govornicom je ukazalo na probleme u broju članova komisije iz vladajuće većine i izrazilo sumnju da SNS sprema izbornu krađu.

Kompletan sastav Gradske izborne komisije i presudu Upravnog suda možete preuzeti u nastavku teksta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.