Stefanović: Vlada do 27. aprila, gradonačelnik 23. aprila

Izvor: Prva.rs, 13.Apr.2014, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Vlada do 27. aprila, gradonačelnik 23. aprila

Stefanović je, gostujući na Televiziji Pink, rekao da će SNS sutra održati sednicu Predsedništva, u utorak sednicu Glavnog odbora, posle kojih će biti poznato s kim će u vladu i ko će od naprednjaka biti u njoj.
"Imaćemo stranačke organe sutra i prekosutra, doneti konkretne odluke. Nadam se da ćemo u sedmici nakon 20. aprila imati i formiranu vladu. Ne mogu da kažem tačan dan zbog tehničkih i protokolarnih razloga - predlaganja zakona, vremena koje će poslanici provesti u raspravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << - ali do nedelje, 27. aprila, verujem da ćemo imati izabranu vladu", rekao je Stefanović.

On je naveo da će vlada imati 16 ili 17 članova, od čega 15 ili 16 ministarstava, kao i da SNS neće imati više od šest minisarstava.
"Očekujem da u vladi vidim Lazara Krstića i Kori Udovički koji su stručnjaci i mogu da pomognu reformama", ponovio je Stefanović.

Upitan sa kim će SNS ići u koaliciju, Stefanović je rekao da ce to biti jasno u naredna dva dana i da će do sednice Glavnog odbora imati "čvršće i konkretnije podatke za javnost".

Stefanović je, na pitanje da li će biti ministar unutrašnjih poslova, rekao da nijedna konkretna odluka nije doneta, već da se razgovaralo o platformi i programu nove vlade.

On je ponovio da je moguće da će skupština imati četiri predsednika, sa mandatima od po godinu dana, i da može da se desi da prvi predsednik parlamenta ne bude iz naprednjačkih redova.
"SNS, koja ima većinu, nije stalo da predsednik bude uvek neko iz naših redova, već da pružimo šansu drugim ljudima i pokažemo da parlament ima demokratsku funkciju, ali i da se ojača kontrolna funkcija parlamenta", rekao je Stefanović.

Stefanović je istakao da u SNS ima ljude koji bi veoma dobro obavljali funkciju predsednika, ali da će odluku o tome ko će biti prvi predsednik parlamenta, ukoliko ta ideja bude prihvaćena, doneti u dogovoru sa drugim strankama.
"Mi nismo donosili formalnu odluku ko će gde doći i to je suštinski manje važno od toga da vlada i parlament imaju reformsku ulogu", rekao je Stefanović, upitan da li će on nastaviti da obavlja funkciju predsednika.

Stefanović očekuje da će 23. aprila, na prvoj sednici Skupštine grada Beograda, biti izabran gradonačelnik i dodao da su predsdenik Privremenog organa Siniša Mali i ministar pravde Nikola Selaković "neka od imena kadnidata o kojima se razgovara".
 
Gašić: Vučić će izabrati tim koji će izneti reforme
Potpredsednik SNS Bratislav Gašić izjavio je danas da će predsednik te partije Aleksandar Vučić izabrati tim koji će najbolje izneti predstojeće reforme, ukazujući da je SNS više puta pokazala da joj je interes države najbitniji. 

Gašić očekuje da će Vučić na Glavnom odboru u utorak izvestiti članove o razgovorima sa Savezom vojvođanskih Mađara, Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i Novom demokratskom strankom (NDS), te da će tada biti i reči o eventualnim koalicijama. 
"Trebalo bi da tada bude poznato sa kim će SNS u koaliciju i ko će sedeti u Vladi", rekao je Gašić Tanjugu. 

"Podsetiću vas da je nekada bilo nezamislivo da u Vladi sede nestranačke ličnosti, te fotelje su bile namenjene samo partijskim kadrovima, a rezultati takvog pristupa u prethodnih 14 godina su jasno vidljivi", istakao je potpredsednik SNS, navodeći da su se mnoge stranke zalagale za departizaciju, a da su jedino naprednjaci imali snage da to i sprovedu. 

Gašić očekuje da Vlada bude formirana do kraja aprila i da će imati "nešto više od 15 ministarstava". 

Upitan da li su naprednjacima bliži socijalisti ili Nova demokratska stranka Borisa Tadića, Gašić je ponovio da će o eventualnom koalicijama odlučivati organi stranke, ukazujući da je prilikom pregovora sa tim partijama ključna stvar bila budućnost Srbije. 
"Mi ne želimo da budemo moćna i osiona vlast, naprotiv, želimo da ujedinimo Srbiju i da sprovedemo reforme koje su neophodne jer se pre ove Vlade nije ni racionalno razmišljalo, ni racionalno trošilo, i vreme je da se okrene novi list, i da se takvo ponašanje zaustavi zbog budućih generacija", smatra Gašić. 

On je istakao da naprednjaci žele najbolje menadžere u javnim preduzećima, najbolje kadrove u Vladi i jednu novu politiku koja će biti u funkciji ozdravljenja Srbije. 

Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.