Stav: Naprednjaci napred

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav: Naprednjaci napred

Valjevski okrug danas ima samo nešto malo više stanovnika nego pre 70 godina, ali zato ima 20 puta više državnih službenika – objavile su pre neki dan u jednom zanimljivom napisu novine. Znate onu reklamu: kad kažem novine, mislim...

To me je asociralo na jednu sličnu stvar. Srbija je danas tek jedna trećina SFR Jugoslavije, ali broj državnih činovnika u njoj nije manji nego pre 25 godina, naprotiv. Ne računajući vojsku, policiju i carinu, naravno. Iako se država >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stalno smanjivala, administracija je neprekidno rasla.

Ne samo zato što se u prazničnoj dokolici ima više vremena za novine, pronašao sam u njima ovih dana još jednu zanimljivost. Sumirajući još jednu mršavu godinu Beogradske berze, Nenad Gujaničić konstatuje da je promet na njoj pao na desetinu svoje vrednosti iz (rekordne) 2007. godine.

Možda će se neko setiti, o neiskorišćenim potencijalima berze bilo je na ovom mestu reči pre oko pola godine. Ona bi, naime, mogla da bude dobra alternativa skupim bankarskim kreditima i na taj način da igra vrlo važnu ulogu u prikupljanju investicionog kapita, odnosno u ekonomskom razvoju zemlje. To se, međutim, ne dešava, berza kao da ne postoji.

Među glavne uzroke za to autor pomenutog teksta svrstava praktično nikakvu pravno-poslovnu zaštitu manjinskih akcionara. Drugim rečima, vi ako kupite akcije neke firme potpuno ste u vlasti većinskog vlasnika i ne možete ni na koji način da utičete na poslovne odluke preduzeća.

Šta mislite ko u takvom ponašanju prednjači, ili bar za drugima ne zaostaje? Pa – državne kompanije: Telekom, koji onemogućava akcionare da uopšte raspolažu svojim deonicama, i Aerodrom Nikola Tesla, favorizovanjem većinskog vlasnika prilikom isplate dividendi.

Ovaj kratak prelet preko praznične štampe okončaćemo podacima koje je prvih dana (n)ove godine objavila Agencija za privredne registre. Podaci se, doduše, odnose na 2014, ali to ne menja mnogo na stvari pošto se manje-više radi o konstantama domaćeg privrednog života. Na vrhu liste gubitaša, naime, već godinama se nalaze državne firme – Srbijagas, Železnice, Železara.., ponekad možda samo promene mesta, ali to je uglavnom to.

Nije teško, pretpostavljam, uhvatiti nit koja povezuje ove tri priče. To je – država. Država kao teret, država kao prepreka, država kao ograničavajući faktor napretka.

Napred naprednjaci. Ostali stoj.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.