Izvor: Politika, 17.Maj.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta znače mitinzi za opoziciju

Pokret Zajedno za Šumadiju i DS zakazali su za 30. maj miting na Trgu kod krsta u Kragujevcu, odakle je pre više od petnaest godina počelo okupljanje opozicije za rušenje Slobodana Miloševića

Dok je Srpska napredna stranka odustala od svog mitinga u Novom Sadu, opozicija predvođena pokretima koji su činili partiju Ujedinjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << regioni Srbije najmanje jednom mesečno organizuje proteste u opštinama i gradovima širom Srbije. Prošle godine su održani takvi mitinzi u Kraljevu i Kuršumliji, ove godine su se proširili na Beograd i Zaječar, a okviru kampanje „Osvetlimo Srbiju”, pokret Zajedno za Šumadiju Veroljuba Stevanovića, uz pomoć Demokratske stranke, zakazao je za 30. maj miting u Kragujevcu. Stevanović kaže da će miting u gradu u kojem je do pre sedam meseci bio gradonačelnik biti organizovan zbog „svakodnevnih laži i bahatosti naprednjačke vlasti u Kragujevcu”. Ističe da će protest biti održan na Trgu kod krsta, odakle je pre više od petnaest godina počelo okupljanje opozicije za rušenje Slobodana Miloševića.

„Na tom mestu započinjemo seriju mitinga po Srbiji i veoma je važno da građanima pokažemo da nećemo pravi iste ili slične greške od prošle godine, kada su pojedini lideri pomislili da možemo da vodimo pojedinačne politike i da se delimo. Očekujem veliku posetu jer je ljudima dojadilo da slušaju lažna obećanja naprednjaka o boljem životu i projektima od kojih u životu nema ništa. Tražićemo ne samo raspisivanje lokalnih izbora u Kragujevcu, već i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora”, kaže Stevanović.

Potpredsednik Demokratske stranke Borislav Stefanović najavljuje da će ove godine DS organizovati više mitinga, jer kako kaže, SNS vodi zemlju u sunovrat.

„Miting u Beogradu 25. aprila bio je početak dugotrajne borbe za drugačiju i bolju Srbiju. Osim u Kragujevcu, protestnih šetnji biće i u Nišu, ali i drugim većim gradovima u Srbiji. Najvažnije je da je probijen led i očekujem da će na svaki sledeći skup dolaziti sve više nezadovoljnih ljudi, kao što to polazi za rukom Bošku Ničiću u Zaječaru”, naglasio je Stefanović.

Lider Pokreta za Krajinu Boško Ničić kaže da su za poslednjih nekoliko meseci u Zaječaru organizovali 11 protesta protiv lokalne vlasti. Najavljuje da će sa svojim pristalicama doći na miting u Kragujevac 30. maja. „Posle skupa u Kragujevcu planiramo da u Zaječaru održimo bar još jedan miting, a posle toga ćemo organizovati proteste gde se nećemo sklanjati sa Trga oslobođenja u gradu dok gradonačelnik Zaječara Saša Mirković ne podnese ostavku”, kaže Ničić.

Da su mitinzi veoma važni u političkoj borbi smatra i Srđan Bogosavljević, direktor „Ipsos stratedžik marketinga”, koji konstatuje da je DS-u posle protesta u Beogradu za nekoliko procenata skočio rejting.

„Veća partijska aktivnost aktivira javno mnjenje, a efekat je još bolji ako se protesti organizuju na lokalnom nivou. Miting skreće pažnju na političke poruke koje nekada ne možete da pošaljete preko medija”, smatra Bogosavljević.

Veroljub Stevanović ističe da je jedan od razloga za organizovanje mitinga i medijska blokada. Podvlači da na protestima veći broj građana može da vidi političare i da uživo čuje političke poruke, uprkos blokadi u medijima.

„Mitinzi nisu prevaziđeno sredstvo političke borbe, ali moramo da mu pribegnemo jer nema drugog načina da dođemo do građana. Ukoliko se nastavi ova medijska blokada u lokalnim sredinama, kao i u devedesetim godinama prošlog veka, organizovaćemo i televizijski dnevnik uživo na trgovima”, naglasio je Stevanović.

Boško Ničić kaže da je vlast u Zaječaru pribegavala raznim merama da bi onemogućila okupljanje opozicije, tako što je, na primer, za ovu namenu odredila prostor na hipodromu. Poslednji miting pre desetak dana održan je iako je vlast na centralni trg dovezla vozila Komunalne policije, koja nekoliko sati nisu fizički dozvoljavala da se na tom mestu okupe građani.

„Navikli smo na razne marifetluke predsednika Opštine Zaječar Saše Mirkovića. Uprkos svim zabranama i opstrukcijama, od protesta ne odustajemo. Bilo bi nam lakše da organizujemo miting ukoliko bi nam se priključila još neka opoziciona partija”, naglašava Ničić.

Dodaje da su danas na političkoj sceni najaktivniji predstavnici nekadašnjeg URS-a, koji su navikli na opozicionu borbu i da se na ulici bore za svoje ideje.

„Ni Veroljub Stevanović ni ja nismo bili miljenici ni prethodnih vlasti. Mi se borimo za decentralizaciju zemlje, a neke druge partije se bore za vlast samo radi vlasti. Na političkoj sceni pojedini delovi opozicije su prilično nezainteresovani za smenu vlasti”, kaže Ničić.

Politički analitičar Vladimir Goati, međutim, kaže da mitinzi nisu promašaj, ali dodaje da treba mnogo imaginacije da bi protest DS-a u Beogradu bio shvaćen kao iskra nekog novog bunta.

„Opozicija je prilično razjedinjena na bar četiri male stranke i njihov bunt ne zavisi toliko od članstva koliko od rukovodstava tih malih partija. S podrškom od pet ili šest odsto mogu samo da se slikaju. Članstvo hoće jednu kolonu i konsenzus, a to je pitanje za rukovodstvo tih partija”, zaključuje Goati.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.