Šta se događa iza scene

Izvor: BKTV News, 01.Jun.2012, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se događa iza scene

Zasad u Srbiji, posle parlamentranih izbora i dva kruga predsednički, jedino što se tačno zna je sledeće: Koalaicija okupljena oko SNS je dobila najviše poslanika u skupštini. Zatim, Tomisalv Nikolić je posle faktički tri mandata skinuo sa trona Borisa Tadića. I najzad, ne samo deo političke elite, kojoj je vlast voljom naroda iskliznula iz >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ruku, već i nepopravlji deo medija  - iz petnih žila zajendičkom snagom i veoma agresivno pokušavaju da satanizuju tek izabranog šefa države Srbije. Kao da je reč o poraženom a ne pobedniku!
I u tome se ne preza od besmislenih tvrdnji i konstatacija. Novi predsednik je juče položio zakletvu pred novim poslanicima, ali ne i pred novim predsednikom skupštinskog doma. Dakle, konstituisanja najvišeg zakonodavnog doma u Srbiji nije završeno. A, bilo je na dnevnom redu. Pročitano je da će se birati predsednik i potpredsednici i imenovati generalni sekretar.
Nema TV emisije u kojoj učestvuju predstavnici najvećih politčkih stranaka, a  da  predstavnici onih  koje odlaze sa vlasti ili bi da udju u „zasad zatvoreni zabran DS- SPS“,  ne nariču nad „sudbinom Srbije“, koja je dobila predsednika kome Evropska unija ne veruje do kraja. Svi izbegavaju da kažu – u ćemu ili zbog čega. Da nije zato što čovek ne krije da će poštovati Ustav do njegeovog poslednjeg slovo i da neće predati Kosovo i Metohiju?!
Sem u direktnom prenosu, a i u  nekoj od „zabačenijih informativnih emisija“, glavni mediji nisu, kako je to uobičajeno, preneli „uživo“ i bez skraćenja, pristupni govor prvog čoveka Srbije. Simptomatično je da je, kao po dogovoru, prepričavan baš deo u kome je verno odslikano stanje u Srbiji. Reč je o posledicama kriminala, korupcije, pljačkaške privatizacije i neumešnosti vodjenja nacionalne ekonomije i zapošljavanja!
Za mnoge medije je bitnije bilo, pa je tako i na naslovnim stranama upadljivo plasirano, da socijalisti traže više ministarstava ili da je Nikolić ušao sa Karićima u Predsedništvo, nego da je Srbija od juče dobila novog predsednika koji je javno rekao da mu je „srbija preča od svakog“!
I dalje se upadljivo pokušava da održi visok stepen tenzije oko navodne Nikolićeve konstatacije da je „Vukovar srpski grad“. Delovi državne televizije, ona pokrajinska,  pokušava da „iskamči“ od funkcionera SNS da li će se i Nikolić izvinuti susedima za Vukovar i Srebrenicu. Nekome je stalo da postane uobičajeni ritual  sledećim  stolećima, da pri svakom dolasku novog šefa države Srbije, on ponavlja ono što je Tadić već učinio u ime srpskog naroda.
Ni Nemci više, pri promeni kancelara ili šefa države, ne idu u Varšavu ili Aušvic da kleknu, kao što je to svojevremeno uradio Vili Brant. Razumljivo je da će još dugo u ušima i naroda i političke elite suseda odzvanjati pucnji gradjanskog i verskog rata. Ali niko ne može da to pošalje u istoriju. I teško da će doći do istinskih razumnih odnosa medju susedima u regionu  ako neki očekuju izvinjenje samo jdne strane, kao da u tom gradjanskom i verskom ratu nije bilo i ostalo skoro 600.000 prognanih Srba iz Hrvatske, BiH i sa Kosova i Metohije!
Najdalje je otišao, ipak, onaj list koji je citirao  sledeće: “Ruski analitičari ocenjuju da je posle dve i po godine od dezerterstva iz SRS grupacija Nikolić-Vučić prešla u ekstremno prozapadnu poziciju sa antiruskim namerama. U prilog ovoj tezi podsećaju na neprijatnu scenu kada je drugi čovek SNS na Marakani, prilikom Putinove posete, deset minuta posle dolaska na stadion ruskog gosta napustio mesto događaja. Ruski analitičari ističu da bi između ostalih i Nikolićeva nejasna politika i „udvaranje NATO“ mogla biti potencijalno štetna i ugroziti projekat Južni tok...“
Profesionalno je uvredljivo podsećati na nedavni susret Putina i Nikolića u Moskvi. I na činjenicu da je Lajček već ugovorio susret našeg šefa države sa najvišim zvaničnicima Evropske unije ili da su Nikoliću čestitali Klinotonva i Merkelova.
Neka je Bog na pomoć Srbiji.
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.